Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
Katehetski uredNovosti

Katehetski dan Porečke i Pulske biskupije

U organizaciji Katehetskog ureda Porečke i Pulske biskupije u Pazinskom kolegiju održan je u četvrtak,  31. kolovoza, Katehetski dan, prigodom početka nove školske i vjeronaučne godine. Redoviti godišnji susret vjeroučitelja u osnovnim i srednjim školama s područja Porečke i Pulske biskupije, odgojiteljica u vjeri, župnih animatora, redovnica i svećenika, okupio je 80-ak sudionika, a dočekao ih je predstojnik vlč. mr. sc. Maksimilijan Buždon i tajnik Katehetskog ureda i kancelar biskupije mons. Sergije Jelenić. Nakon pozdrava i zajedničke molitve za Božji blagoslov tijekom nove vjeronaučne godine predstojnika vlč. Buždona, predavanje na temu „Uvijek spremni na obrazloženje nade koja je u nama“održao je mons. Ivan Štironja, porečki i pulski biskup.

U prvom susretu s vjeroučiteljima na početku školske godine i njegove pastirske službe u našoj mjesnoj Crkvi biskup Ivan Štironja zaželio je uvodno da susret bude „zalet u bolje dane uz pomoć Božju“, pod geslom i molitvom „uvijek spremni na obrazloženje nade koja je u nama“. Zahvalio je vjeroučiteljima na doprinosu i trudu te ozbiljnom pristupu evangelizaciji na području Porečke i Pulske biskupije kako u školi tako i svekolikoj angažiranosti u župnim zajednicama.

Vjera se snaži dok se daje

Uz upućene zahvale Biskup je potaknuo vjeroučitelje da još žarče i radosnije ostvarujemo Kristovu naredbu: „Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju. Tko uzvjeruje i pokrsti se, spasit će se, a tko ne uzvjeruje, osudit će se.“ Naš rad je borba, rad, briga i trud za spasenje duša, ne samo za spasenje vlastite duše nego i onih kojima nas Bog odnosno Crkva šalje, rekao je Biskup. Citirajući encikliku Redemptoris missio sv. pape Ivana Pavla II. o trajnoj vrijednosti misijske naredbe istaknuo je da se vjera snaži dok se daje. “Misija obnavlja Crkvu, učvršćuje vjeru i kršćanski identitet, ulijeva novi žar i daje nove poticaje. Vjera se snaži dok se daje!” (RM 2). Istaknuo je potrebu davanja vjere, nade i ljubavi „inače nemojmo tražiti da to imamo“, kazao je. „Prvi korak u izvršavanju te misije na koju nas Krist šalje je obraćenje.“ Naglasio je vrijednost euharistije gdje se susrećemo s Isusom. Evanđelist Marko svoje evanđelje završava rečenicom: „Oni pak odoše i propovijedahu posvuda, a Gospodin surađivaše i utvrđivaše Riječ popratnim znakovima.“ „Osjećamo li se mi kao ti koji smo poslani?“, zapitao je predavač nazočne. „Od tada do danas izmijenile su se brojne generacije učitelja i učenika zagledani u jednoga i najvećega Učitelja. Svi su se oni oslanjali na Isusove riječi ‘ne budite zabrinuti kako ili što ćete govoriti. Dat će vam se u onaj čas što ćete govoriti. Ta ne govorite to vi, nego Duh Oca vašega govori u vama!’“ Biskup se potom osvrnuo na primjer apostola Pavla, najvećeg misionara, osobito njegovo misionarsko djelovanje u Ateni na Areopagu. Citirajući Holznerov opis Apostola u Ateni: „Pavao se među Židovima pozivao na riječ Božju, među poganima na Božja djela u prirodi; među Židovima na objavu Staroga zavjeta, među poganima na Božje svjedočanstvo u našoj savjesti i na tajanstveno iskustvo našega srca, na našu potrebu za Bogom i na religioznu čežnju za susretom s njim“ posvijestio je da smo i mi u sličnim (ne)prilikama suvremenih areopaga, susrećemo ljude s različitim pogledima, stavovima, pristupima… pa i unutar katoličkih zajednica, a kamoli ne unutar društva.

Isus je obrazloženje i uzrok nade koja je u nama

U suvremenim duhovnim arenama, bojnim poljima moramo biti spremni za borbu, Kristovom metodom. Petar u svojoj poslanici hrabri progonjene kršćane u njihovoj svakodnevici koja je okrenuta prema dobrim djelima: „Gospodin – Krist neka vam bude svet, u srcima vašim, te budite uvijek spremni na odgovor svakomu koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama, ali blago i s poštovanjem, dobre savjesti da oni koji ozloglašuju vaš dobar život u Kristu, upravo onim budu postiđeni za što vas potvaraju. Ta uspješnije je trpjeti, ako je to Božja volja, čineći dobro, nego čineći zlo.“ U središtu je Isus Krist, sama svetost, koji nas poziva „budite savršeni kao što je savršen Otac moj nebeski“. U tom našem nastojanju da budemo savršeni, sveti poput Oca nebeskoga, nije li obrazložene nade koja je u nama? Prema toj stvarnosti vodi nas Isus, Sin Božji koji je obrazloženje i uzrok nade i ljubavi, istaknuo je Biskup. Istaknuo je također važnost poučljivosti Duhu Svetomu i otvorenost Njegovim darovima kako bi postali sve sličniji Kristu, kako bismo mogli zadržati Kristov lik u sebi da bi ga onda mogli drugima pokazati. Moja vjera mora biti osobno moje otkriće, otkriće iz prve ruke a ne neka drugorazredna prepričana priča, naglasio je. Valja nam „zakvačiti na mrežu Duha Svetoga“ i u suradnji s njime ići naprijed. Kršćanin, Kristov nasljedovatelj, svjedok je vjere, onaj koji je srastao s Kristom (slika trsa i loze). Papa Franjo u pobudnici Radost evanđelja govori kako poslanje ‘nije privjesak koji mogu skinuti’, već nešto što ‘ne mogu iščupati iz svoga bića, a da ne uništim samog sebe’. Dapače, Papa dodaje kako smo ‘opečaćeni poslanjem da prosvjetljujemo, blagoslivljamo, tješimo liječimo i oslobađamo’ (EG, 273).

Vjeroučitelj kao prvo didaktičko pomagalo

Pri kraju predavanja predavač je posvijestio kako je teško biti dobar vjeroučitelj ako prije toga nismo dobri vjeroučenici, a vjeroučenik, učenik, bi trebao biti čovjek koji prvo sluša, zatim živi i tek potom govori; potrebno je osluškivati što Bog govori, to živjeti i potom to prenositi. Dobro je da se sadržaj nastojim prikazati na zanimljiv način, no, napomenuo  je, “potrebno je uvijek sačuvati dostojanstvo“.

Biskup se potom obratio vjeroučiteljima njihovom profesionalnom terminologijom istaknuvši kako je upravo čovjek, vjeroučitelj – ‘prvo didaktičko pomagalo’, pomagalo koje će pomoći ljudima doći do Boga. Sveci su najbolje didaktičko pomagalo, istaknuo je, „oni nam pomažu da dođemo do Boga, njihov primjer nas vodi do Boga“. Istaknuo je primjer bl. Miroslava Bulešića, napose njegovog odnosa prema euharistiji, te je spomenuo blaženikovu rečenicu izrečenu u Buzetu, „’samo preko mene mrtva možete osvrnuti ovo prebivalište Kristovo’; narednog dana je životom platio. Njegov je primjer najbolje didaktičko pomagalo.“  

„Dok vam danas dijelim kanonske mandate povjeravam vas zagovoru Marije Majke Crkve, Božjim ugodnicima i našim nebeskim zaštitnicima, osobito zagovoru bl. Miroslava Bulešića, te vas ujedno pozivan da bdijete i molite za sve one kojima ste poslani, za one koji su s vama poslani, da svi skupa izvršimo misiju i mandat koji nam Crkva povjerava“, rekao je mons. Štironja.

Zaključio je podsjetivši okupljene da ni u jednom trenutku ne zaborave da ne djeluju u svoje ime nego u ime Crkve, „i zato molimo s Crkvom, živimo i radimo za svoju Crkvu i na tom putu bilo vam blagoslovljeno“.

Nakon predavanja i pitanja, uslijedila je podjela kanonskih mandata za novu školsku godinu. Predstojnik Katehetskog ureda je na kraju zahvalio Biskupu na predavanju i ohrabrujućim, poticajnim riječima, a v. d. ravnatelju Kolegija, vlč. Maksimilijanu Ferlinu na gostoprimstvu i objedu kojim je zaključen katehetski dan.

Txt: N. Peteh, G. Krizman

Foto: N. Peteh

Najave