Srijeda, 22 svibnja, 2024
Novosti

Istarski liječnici proslavili sv. Luku

U subotu, 18. listopada 2014. Istarski ogranak Hrvatskog katoličkog liječničkog društva proslavio je zaštitnika liječnika i medicinskog osoblja, sv. Luku, svečanim misnim slavljem u pulskoj crkvi sv. Pavla, gdje im se nalazi i sjedište. Euharistijsko slavlje predvodio je generalni vikar biskupije mons. Vilim Grbac, u koncelebraciji sa duhovnikom Istarske podružnice HKLD-a, preč. Milanom Mužinom. Misno slavlje je pjevanjem uzveličao župni zbor kojeg vodi tajnik Istarske podružnice HKLD dr. med. Andrej Angelini.

Mons Grbac je u prigodnoj homiliji naglasio prije svega zahvalnost koju dugujemo sv. Luki za njegovo izvanredno prenošenje Isusova životopisa, i za sve kronološke i povijesne podatke koje je sv. Luka vrlo detaljno zabilježio. Sv. Luka vrlo direktno govori o najpotrebnijima, a upravo stoga što ga sv. Pavao u jednom trenutku naziva ‘ljubljeni liječnik’, jer znalački opisuje različite bolesti, bio je povod da ga se proglasi za zaštitnika medicinskog osoblja, naglasio je mons. Grbac. Sv. Luka je pjesnik o Božjem milosrđu, koji Isusa Krista želi predstaviti upravo poput milosrdnog oca iz prispodobe, rekao je propovjednik, te zapitao da li je za nas Isus Krist ono što je bio za sv. Luku? Hoćemo li i mi ljubav prema bližnjima pokazivati konkretnim djelima a ne samo riječima? Spominjući dnevno evanđelje i poznatu rečenicu „Žetva je velika, ali radnika malo“, propovjednik je istaknuo pitanje koliko mi stvaramo ozračje za razvoj zvanja, koliko molitva za duhovna zvanja djeluje na nas tako da postajemo bolji ljudi? Poziv upućen učenicima, ali i svima nama, jest da naviještati Isusa Krista treba svima svojim životom. Prenijeti radosnu vijest evanđelja svima oko sebe, to znači biti evanđelista, poput sv. Luke, zaključio je mons. Grbac.

Nakon misnog slavlja, u vjeronaučnoj dvorani održan je redoviti susret članova ogranka, koji se uobičajeno sastaju svakog posljednjeg utorka u mjesecu. Uz redovite organizacijske teme, prigodno predavanje održao je dopredsjednik Istarske podružnice HKLD mr. sc. Ivica Pavičić Donkić, dr med. Tema predavanja bila je: „Šesti dan stvaranja“.

G. Krizman

Najave