pustinjaRazmišljanje o prvoj korizmenoj nedjelji napisao je vlč. Dalibor Pilekić

Mk 1, 12-15

"U ono vrijeme: Duh nagna u pustinju. I bijaše u pustinji četrdeset dana, gdje ga je iskušavao Sotona; bijaše sa zvijerima, a anđeli mu služahu. A pošto Ivan bijaše predan, otiđe Isus u Galileju. Propovijedao je evanđelje Božje: „Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!“

Veselo maškarano vrijeme iza nas je – a pred nama ozbiljni izazovi korizmenog vremena. Isus kaže „Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje!“ Dodaje na drugom mjestu: „Sad je vrijeme milosno, sad je vrijeme spasa.“ „Obratite se i vjerujte evanđelju!“
Isus se za svoje javno djelovanje priprema boravkom u pustinji gdje se kroz 40 dana povučenog života približuje Bogu Ocu i upoznaje samoga sebe. Tjelesne kušnje poput gladi i žeđi, te duhovne kušnje kojima ga Đavao pokušava uhvatiti u neku od svojih zamki služe Isusu da ga ojačaju, te da mu pomognu suosjećati s kušnjama i slabostima svakog čovjeka. Isusov boravak u pustinji mogao bi se usporediti s napornim treninzima sportaša koji počinju novu sportsku sezonu. Nešto slično tomu jest korizma, koja nam u trajanju od 40 dana nudi brojne izazove rada na samima sebi i približavanja Isusu.
Isus nam na početku svake korizme dolazi s jasnim programom.
Prvo, čovjek se mora distancirati od svijeta – „otići u pustinju“. Konkretno, to nam je poziv da kroz korizmu darujemo dio svoga kvalitetnog vremena svojoj duhovnosti. Primjerice, možemo si kroz dan u neko vrijeme promišljati neki biblijski tekst ili neku postaju iz pobožnosti križnoga puta.
Drugo, ohrabreni snažnijim molitvenim životom možemo se uhvatiti u koštac sa situacijama koje inače izbjegavamo, a trebali bismo ih prigrliti. Primjerice, dopustiti da u naš život uđu osobe koje smo istjerali iz svog života jer su nas povrijedili, izdali naše povjerenje, postale nam dosadne i iritantne, a jasno nam je da su potrebne naše blizine i razumijevanja.
Treće, rad na kvaliteti odnosa s drugim ljudima podsjeća nas na neophodnost rada na sebi samima. Odabir posta od onog što nam čini zadovoljstvo, ili dodavanje u život nekih sadržaja za koje u obično vrijeme nemamo vremena – jača našu narav i pomaže nam da u poniznosti i skrovitosti Bogu svakodnevno prikazujemo svoje male križeve koje rado prihvaćamo iz ljubavi prema Njemu.
Četvrto – i ujedno ono najvažnije – jest poziv na obraćenje i povratak Bogu. Sve ove prethodne radnje pomažu pripremu ovog najvažnijeg koraka – obraćenja. Obraćenje nam omogućuje puno zajedništvo s Isusom u vazmenom slavlju – i puno zajedništvo s Uskrslim Isusom, sada i zauvijek.
Sad je vrijeme milosno!! Prihvatimo milost što nam ju Bog stavlja na raspolaganje i radosno se odazovimo izazovima korizme! Neka nam bude plodna brojnim dobrim djelima, neka naše odricanje bude razlog veselju brojnih potrebitih, a naš dodatni trud rada na sebi neka rezultira boljom kvalitetom naših rodbinskih, prijateljskih, susjedskih i svih ostalih društvenih odnosa.
„Klanjamo ti se Kriste i blagoslivljamo te! Jer si svojim svetim križem svijet otkupio! „

vlč. Dalibor Pilekić

Najave i obavijesti

Nema događanja

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.