Petak, 14 lipnja, 2024
Novosti

Korizmeni susret vjeroučitelja i župnih animatora

U Pazinskom kolegiju održan je u subotu, 21. veljače, korizmeni aktiv za vjeroučitelje i prvi korizmeni susret za župne animatore Porečke i Pulske biskupije.

Susret je započeo uvodnim obraćanjem predstojnika dijecezanskog Katehetskog ureda mons. Vilima Grpca, a potom je uslijedio prigodni molitveno – meditativni moment kojeg su pripremile vjeroučiteljice.  Za vjeroučitelje je susret nastavljen predavanjem na temu „Vrednovanje postignuća učenika u nastavi vjeronauka“ koje je održao Tomislav Tomasić, prof., viši savjetnik za vjeronauk pri Agenciji za odgoj i obrazovanje. U predavanju je poseban naglasak stavljen na poznavanje osnovnih pojmova i načina vrednovanja postignuća učenika, upoznavanje s pravilima i dužnostima nastavnika, razlikovanje elemenata u nastavi vjeronauka te oblikovanje instrumenata i kriterija za samovrednovanje postignuća učenika.
Za to vrijeme župni animatori su slušali predavanje na temu „Izgrađivati kulturu života“ koje su zajedno održali pročelnik dijecezanskog Vijeća za obitelj preč. Milivoj Koren za jedno sa suradnicom iz labinskog obiteljskog savjetovališta socijalnim pedagogom i realitetnim psihoterapeutom Štefanijom Prosenjak Žumbar. Preč. Koren je održao izlaganje o obrađenosti tematike teologije tijela većinom kroz zapise i publikacije sv. pape Ivana Pavla II, te je predstavio pripravu i program za Drugi nacionalnih susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati ove godine u travnju na Trsatu. Dr. Prosenjak Žumber je održala izlaganje o suvremenoj realnosti međuljudskih odnosa u svijetu prikazavši je kroz zanimljivu alegoriju svijeta iz Tolkienovog djela „Gospodar prstenova“. U tom djelu suprotstavljena su dva svijeta, Shire i Mordor, gdje jedan predstavlja utopiju dobra, nadasve poželjnu životnu sredinu, a Mordor oličenje zla, gdje vladaju zakoni protiv života i protiv čovjeka, no čije elemente nalazimo sveprisutne u današnjem društvu i svijetu.  U nastavku se razvila nadasve motivirajuća rasprava o pitanju na koji način, osoba koja zastupa kršćanske stavove, treba pristupiti nekim svakodnevnim životnim situacijama u kojima se evidentno krše moralni zakoni u lokalnim sredinama, te na koji način svoju djecu zaštiti od razornog djelovanja sredine, ili čak obrazovnog sustava.
Nakon pauze vlč. Željko Zec održao je kratki nagovor kao pripravu za sakrament pomirenja kojem su nazočni mogli u nastavku pristupiti. Susret je zaključen zajedničkim misnim slavljem koje je predvodio vlč. Zec.

 
  

Najave