Utorak, 25 lipnja, 2024
Miroslav Bulešić

Hodočašće vjeroučenika u Lanišće

Vjeroučiteljica Ankica Tutiš,  zajedno s učiteljicom Martom Rupenović, organizirala je posljednjih dana ožujka, za učenike osmih razreda Osnovne škole Tar-Vabriga, zanimljiv izlet u Lanišće gdje su posjetili crkvu sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile. Sveti Kancij, Kancijan i Kancijanila su sveci i mučenici, koji su poginuli zajedno sa svojim učiteljem Protom za vrijeme Dioklecijanova progona kršćana davne 304. godine. Župna crkva sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile izgrađena je 1927. na mjestu starije iz 1609., od koje je ostao stari masivni renesansni zvonik. U crkvi su gotičko drveno raspelo i tri mramorna oltara.

Međutim, glavni razlog posjeta ovoj prekrasnoj crkvi bio je što je to poznato mjesto hodočašća. U župnom uredu je 24. kolovoza 1947. godine nakon sv. krizme, ubijen svećenik Miroslav Bulešić, a ostaci njegove krvi vidljivi su na zidu. Proglašen je blaženim 28. rujna 2013. Mnogi hodočasnici kroz cijelu godinu dolaze u Lanišće moliti za njegov zagovor.

Po dolasku u Lanišće dočekao ih je mjesni župnik vlč. Josip Mašina s prigodnim pozdravom i zakuskom. Župnik ih je upoznao s povijesnim događajima vezanim za mjesto i pogiblju bl. Miroslava Bulešića kroz usmeno izlaganje i kratki film. Potom su posjetili spomen sobu bl. Miroslava Bulešića i prisustvovali svečanoj euharistiji. Učenici su cijelo vrijeme izleta imali priliku sudjelovati u programu. Pokazali su duhovnu zrelost i ozbiljnost u pristupu vjerskim sadržajima. Lijepo su se družili i prihvaćali sve ponuđene poticaje za rast u vjeri, te se vratili kući puni dubokih dojmova. (izvor: facebook str. Radio Centar Poreč)

Najave