Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
Novosti

Godina župne kateheze 2007/2008

Pastoralna godina 2007/08.: Godina župne kateheze

Subraćo svećenici i redovnici, sestre redovnice, poštovani vjeroučitelji, roditelji i svi vjernici laici Porečke i Pulske biskupije!

Nakon višegodišnjeg planiranja, te nakon savjetovanja sa svojim suradnicima, ovime proglašavam pastoralnu godinu 2007/08. u našoj Porečkoj i Pulskoj biskupiji Godinom župne kateheze.

Želja nam je da se tijekom ove godine, na cijelom području naše biskupije, dogodi, oživi i ojača župna kateheza: kao okupljanje djece i mladih u župama koje su pozvane biti «dom i škola zajedništva», te kao uvođenje u iskustvo osobno vjere i u život župne zajednice.

S demokratskim promjenama 1990-tih godina bio se je dogodio veliki iskorak naše Crkve – uvođenje školskog vjeronauka, što se je pokazalo od velikog značenja, kako za prisutnost Crkve u svijetu odgoja i obrazovanja, tako i za široke mogućnosti evanđeoskog navještaja velikoj populaciji mladih. Naša Crkva pridala je veliku važnost i uložila velike napore u uvođenje vjeronauka u škole, što je, bez sumnje, polučilo značajne rezultate. No, kako se od početka i predviđalo, školski je vjeronauk, sam za sebe, sadržaj vjere mogao pretežito prenositi samo kao informaciju te je ostajao na intelektualnom području. Broj vjeroučenika nam se je značajno povećao ali ti isti mladi, ne okupljajući se više u prostorima župe, manje su molili i dolazili na nedjeljnu misu te su praktično ostajali bez iskustva vjere i župe kao zajednice vjernika.

Nakon svega, konstatiramo da se je u nas u velikoj mjeri zanemarila upravo župna kateheza (tzv. vjeronauk u župi), koja je najčešće bila svedena na najnužniju pripravu djece na prvu pričest ili krizmu. Postoje, dakako i druge okolnosti koje su otežavale održavanje župne kateheze: prezaposlenost svećenika, preopterećenost vjeroučenika, manjak vjeroučitelja i župnih prostora, nedostatak programa za župnu katehezu…

Želimo, stoga, da ova Godina župne kateheze bude prvenstveno našim pastoralnim djelatnicima – svećenicima, vjeroučiteljima ali i drugim zauzetim vjernicima – prigoda da potpunije uvide potrebu i značenje župne kateheze za život Crkve; da ovo bude traženje i nalaženje prikladnih sadržaja koji bi se obrađivali sa skupinama pripravnika na sakramente inicijacije ali i s drugim skupinama mladih u župi; da se osposobe novi vjernici laici za službu župnih vjeroučitelja, te da i na ovom području postane nešto samorazumljivo – volonterski darovati sat/dva tjedno svojoj župnoj zajednici, kako je to postalo normalno u karitasu, uređivanju crkava i sl.

Vjerujem da ćemo uz poticaje i inicijative našega Katehetskog vijeća i ureda, te uz suradnju posebnih malih skupina suradnika u svakom dekanatu, moći obnoviti župnu katehezu u našoj biskupiji.

Braćo i sestre, pozivajući vas da se tijekom Godine župne kateheze uključite u ovaj važan pothvat naše mjesne Crkve, nadajući se vašem odazivu i angažiranju u radu, zazivam na vas Božji blagoslov i srdačno vas pozdravljam.

Broj: 699/2007
Poreč, 30. kolovoza

+ Ivan, biskup

Najave