Utorak, 21 svibnja, 2024
GlazbaNovosti

Glazbena večer ususret blagdanu sv. Mihovila

U Župi sv. Mihovila arkanđela u Žminju, niz događanja ususret proslavi župnoga blagdana sv. Mihovila arkanđela započeo je u nedjelju, 25. rujna, koncertom duhovne glazbe u župnoj crkvi. Nastupili su Župni zbor sv. Mihovila, Zbor mladih sv. Mihovila te Klapa Agata iz susjednog Kanfanara. Prigodnu meditaciju održala je vjeroučiteljica Nela Peteh.

Koncert je, pod ravnanjem Aleksandre Orbanić, te uz orguljsku pratnju Nele Božac, otvorio župni zbor pjesmom „Mihovile tko je Bog“, a uslijedile su „O pruži mile ruke“, „Slavim te Gospode“ te „Sav raj te slavi Kraljice“.

Gosti iz Kanfanara, Klapa Agata, žminjskoj su se publici predstavili pjesmama „Milost“ i „Srce predajem Ti”. Uslijedio je duhovno poetski trenutak čitanjem meditacije iz knjige svetog Padre Pija „Riječi nade“.

Potom su svoju glazbenu bravuru, pod dirigentskom palicom Tine Galant, iskazale djevojke Zbora mladih sv. Mihovila. One su izvele skladbe „Svetom Mihovilu Arkanđelu“, „Žminjski turan“,  „Bog je moj Spasitelj“ i molitvu “Ave Maria”.

Na kraju je ponovno nastupio župni zbor pjesmama „Lijepa si Marijo“ i „Nebesa slave“, a koncert je zaključen zajedničkom izvedbom svih glazbenih sastava kao i svih nazočnih u crkvi pjesme „Krist jednom stade na žalu“.

Pri kraju se je okupljenima obratio žminjski župnik vlč. Jordan Rovis koji je najavio preostale dane duhovne obnove koja će prethoditi župnome blagdanu. U četvrtak, 29. rujna, na središnjoj svečanoj misi poldanici okupljaju se svi svećenici rodom iz Žminja, kao i mnogi drugi iz Pazinskog i susjednih dekanata, a tu središnju misu predvode naizmjenično oni koji su rođeni u toj župi, ove će godine predsjedati preč. Milan Mužina, pulski dekan i župnik pulske Župe sv. Pavla apostola.  

Prvoga dana trodnevnice, u ponedjeljak, 26. rujna, vjernici su se osim na misi okupili i na klanjanju, drugoga dana će misno slavlje predvoditi vlč. Želimir Bagavac, župnik u Kašteliru, a prije mise će biti izmoljena pobožnost krunice. Dan uoči župnoga blagdana je osim mise na programu pokorničko bogoslužje te mogućnost za ispovijed.

(Txt: G. Krizman, Foto: N. Peteh)

Najave