Četvrtak, 25 srpnja, 2024
Iz medija / pressMiroslav Bulešić

Glas Istre: Laniška večernja uoči blagdana bl. Bulešića

Izvor: Glas Istre. 24-28-2016

http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/zapocelo-obiljezavanje-mucenistva-miroslava-bulesica-532069

Započelo obilježavanje mučeništva Miroslava Bulešića

Obilježavanje 69. obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića započelo je u Lanišću na Ćićariji, u mjestu Blaženikove pogibije, u predvečerje obljetnice, svečanom Laniškom večernjom u župnoj crkvi sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile. Vjernici su se prisjetili krvave krizme 24. kolovoza 1947. godine, dana kada je mladi svećenik Miroslav Bulešić ubijen tijekom napada na crkvu i pokušaja sprječavanja podjele svete krizme.

Simbolika proslave

Prvi dan dvodnevnog programa obilježavanja poklopio se s Europskim danom sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima pa su vjernici uputili poruku mira kroz molitvu svečane večernje.

– Prisjećamo se svih onih žrtava različiti totalitarističkih režima, svih koji su poginuli zato što su bili svjedoci istine i zato što su se držali vlastitih različitih principa, da li su to vjerski ili ljudski, svih njih prinosimo na oltar. Pjevali smo večernju za sve mučenike, svi oni koji su poginuli nepravedno su mučenici, prvi naravno Miroslav Bulešić. Svako obilježavanje stradanja nevinih žrtava nije samo memorija, sjećanje, nego uvijek poruka da se takvo nešto više ne dogodi, znači poruka mira i razumijevanja, poručio je župnik u Umagu Josip Grbac koji je predvodio svečanu Lanišku večernju.

Misa i u Svetvinčentu

Na samu obljetnicu mučeništva, u srijedu će svečano misno slavlje u laniškoj župnoj crkvi sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile početi u 10 sati, a predvodit će ga laniški župnik i dekan Buzetskog dekanata preč. Dalibor Pilekić. U Svetvinčentu, rodnoj župi Blaženika, središnje biskupijsko obilježavanje obljetnice mučeništva također se održava u srijedu, a svečano koncelebrirano misno slavlje s početkom u 18 sati predvodit će vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, mons. Jure Bogdan, dosadašnji rimski postulator u kauzi za kanonizaciju bl. Miroslava Bulešića. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Najave