Subota, 13 srpnja, 2024
Novosti

Dan posvećenja svećenika u znaku bl. Francesca Bonifacia

Svećenici Porečke i Pulske biskupije su svetkovinu Presvetog Srca Isusova, 12. lipnja 2015. godine prigodnim susretom proslavili Dan posvećenja svećenika u Grožnjanu.

Tema susreta bio je bl. Francesco Bonifacio, koji je ubijen “in odium fidei”, 11. rujna 1946. kad se vraćao u svoju župu Krasica, upravo iz Grožnjana. Blaženim je proglašen u Trstu 4. listopada 2008. godine. Izlaganje o Blaženiku održao je vlč. Luka Pranjić, župnik u Novigradu, duhovni nagovor o. Alfons Orlić iz Franjevačkog samostana u Pazinu,  a misno slavlje predvodio je porečki i pulski biskup, mons. dr. Dražen Kutleša.

Vlč. Pranjić je naglasio da primjer bl. Bonifacia pokazuje svetost ostvarenu u životnim okolnostima dijecezanskog svećenika. Primjer svetosti života jednog župnika osvjetljava nama župnicima naš identitet i objašnjava nam našu karizmu, nadodao je vlč. Pranjić. Pogrešno je svece držati „zaključane“ na nebu, svecima se ne treba diviti iz daleka, već ih je potrebno nadasve nasljedovati. Nakon kraćeg životopisa, predavač se zapitao: U čemu je svetost bl. Francesca Bonifacia? Jednostavno u obavljanju župničke službe. On je radio s mladima, susretao se s ljudima, imao vjeronauk, okupljao ministrante, obilazio bolesnike, spremao propovijedi, slavio euharistiju, molio časoslov, imao klanjanje, vježbe zbora, blagoslove kuća, ispovijedao … radio je sve ono što i danas župnici rade. Radio je to dobro, savjesno, odgovorno i predano, ili bolje reći jako dobro, odgovorno, savjesno i predano, s ljubavlju i osmjehom, naglasio je predavač.

Vlč. Pranjić je u nastavku pročitao izvadak iz Blaženikovog duhovnog dnevnika, te progovorio o posljednjoj njegovoj homiliji u Krasici u nedjelju prije mučeništva. U duhovnom dnevniku je napose naglašena svijest o vlastitoj grešnosti, te istaknuta gorljiva potreba i želja za pronalaženjem osobnog ispovjednika.

Nakon predavanja, u prigodnoj pauzi u obližnjoj općinskoj vijećnici održan je kratki susret biskupa i svećenika s načelnikom općine g. Claudiom Stocovcem, koji je gostima izrazio dobrodošlicu te kratko predstavio provođenje više općinskih projekata obnove sakralnih objekata u raznim mjestima Općine Grožnjan.

Govoreći o blagdanu Srca Isusova o. Alfonz je tijekom ispita savjesti naglasio kako je srce mjesto shvaćanja i rasuđivanja, te proveo okupljene kroz nekoliko točaka razmatranja, u cilju što bolje priprave za ispovijed koja je uslijedila.

Biskup je u prigodnoj homiliji, govoreći o dnevnom evanđelju, citirajući sv. Ivana naglasio simboliku Srca Isusova koje je probodeno, i iz kojeg teče krv i voda. Simbolika je to sakramenata krštenja i svete euharistije koje smo mi pozvani dijeliti. Mi se trebamo zapitati, trudimo li se, poput sv. Ivana, naviještati i svjedočiti ljudima Isusovu nauku koju smo primili, i da li tako obraćamo ljude. To je naša misija, Isus nas treba, zato smo njegovi svećenici, Ta misija, povjerena nam od Crkve mora biti ostvarivana u zajedništvu, a ne može imati uspjeha ako u centru nije Isus Krist. Svatko bi se od nas na kraju dana trebao zapitati jesmo li u tom danu zaslužili svojim radom ono što uživamo, to je naša odgovornost prema Isusu Kristu, rekao je biskup te zaključio naglasivši kako je ta sveta misa služena za sve svećenike Istarske crkve, sadašnje, ali napose i prethodne generacije koje su pronijele vjeru na tim prostorima sve do današnjih dana.

            U Grožnjanu se okupilo 46 svećenika. Skup je završio zajedničkim ručkom.

Najave