Subota, 20 travnja, 2024
Novosti

Čepić: Proslavljen blagdan Majke Božje od Snijega

U subotu, 5. kolovoza, na Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, u drevnoj crkvi Majke Božje od Snijega u Župi Šterna, u mjestu Čepić, u Umaško-oprtaljskom dekanatu proslavljen je blagdan Gospe Snježne. Misno slavlje predvodio je vlč. David Sebastian Castillo Gallardo, župni vikar u Župi sv. Peregrina u Umagu, uz koncelebraciju župnika domaćina vlč. Marcina Madeja te više svećenika iz okolnih župa.

Predvoditelj je u homiliji podsjetio da se o blagdanu Gospe Snježne obilježava obljetnica posvete papinske bazilike Santa Maria Maggiore u Rimu, koja je, kaže predaja, izgrađena slijedom nadnaravnog znaka, snijega u kolovozu, izgrađena na jednom od rimskih brežuljaka.

Potaknuo je vjernike da se utječu Blaženoj Djevici Mariji tražeći snagu za odupiranje napastima u životu. „Marijina svetišta su poput ‘antena’ koje ‘primanju milosti’, zato smo mi danas ovdje okupljeni, jer, siguran sam da svatko od nas ima potrebu uputiti svoju molbu Majci Božjoj“, rekao je propovjednik.

„Gospodin želi prebivati s nama, u našem srcu, u našim svakodnevnim borbama, u poteškoćama, slabostima, osamljenosti.“ Citirajući riječi iz netom pročitanog Evanđelja po Luki “Blažena utroba koja te nosila i prsi koje si sisao!” On odgovori: “Još blaženiji oni koji slušaju riječ Božju i čuvaju je!” (Lk 11,27-28), propovjednik je istaknuo da se to odnosi prije svega na Blaženu Djevicu Mariju jer je ona slušala Navještaj, Božju riječ, da će postati Majka Božja I onda je tu Riječ i prihvatila. “Time nam Krist želi reći da i mi trebamo slušati Riječ Božju kako bi se u nama rodio novi čovjek koji je sposoban ljubiti drugoga čovjeka. “Molimo zagovor Blažene Djevice Marije da se i danas možemo vratiti svojim kućama s novom nadom, i radošću da Gospodin želi prebivati u našem srcu”, rekao je propovjednik. 

Na kraju misnog slavlja održana je uobičajena procesija oko tog prelijepog drevnog marijanskog svetišta uronjenog u živopisnu prirodu Gornje Bujštine, koje svake godine, o blagdanu Gospe Snježne privlači brojne hodočasnike iz Istre, te Slovenije i Italije. Kip Majke Božje su tradicionalno nosile žene a u prethodnici su bile mlade djevojke s buketima bijelog cvijeća.

Misno slavlje i procesiju glazbom su animirali članovi župnih zborova okolnih župa. 

Txt: G. Krizman

Foto: V. D. M., Župa Šterna

Najave