Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
Novosti

Biskup Štironja o blagdanu Gospe od Drena u Šumberu

U subotu, 5. kolovoza 2023., o blagdanu Gospe Snježne, kada je u Republici Hrvatskoj obilježen Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, porečki i pulski biskup mons. Ivan Štironja po prvi je put pohodio Župu sv. Ivana i Pavla mučenika u Šumberu, mjestu Labinskog dekanata, te ondje, nadomak crkve Blažene Djevice „od Drena“ predvodio blagdan Gospe od Drena.

Na početku se okupljenima riječima dobrodošlice obratio župnik, labinski dekan preč. Mirko Vukšić, uz zahvalu na dolasku brojnim svećenicima iz Labinskoga kraja, ali i iz susjedne Riječke nadbiskupije, preč. Vukšić je posebnu radost i zahvalu Bogu izrazio zbog nazočnosti biskupa Štironje.

Biskup je u uvodnom obraćanju uputio pozdrav okupljenima te je napomenuo da tu svetu misu prikazuje za sve okupljene i njihove obitelji. Izrazio je radost zbog nazočnosti mladih obitelji s djecom, „to je znak da želite svoju djecu predati Majci Božjoj, to je znak vjere i suradnje s Bogom“.

Pouzdanje u Majku koja nikada ne ostavlja

„Ovom svetom misom želim zahvaliti za našu Domovinu koja danas slavi, za Domovinu pobjednicu, koja je otvorena Bogu i Blaženoj Djevici Mariji, a to su pokazali i naši branitelji noseći krunice oko vrata i pouzdajući se u Boga i u Majku koja nikada ne ostavlja“, rekao je mons. Štironja. „Upravo toj Majci koja nikada ne ostavlja uprimo večeras svoje poglede, zahvalimo joj za sve trenutke kada nas je pratila svojim zagovorom, otvorimo joj svoje srce i molimo je da nam pomogne uvijek otvoriti naše srce prema njezinu Sinu i prema volji Božjoj kao što je to ona učinila onoga trenutka kada joj je anđeo navijestio da će začeti Sina Božjega, našega Spasitelja. Majka Božja nas dovodi svome Sinu, otvorimo mu svoje srce kako bi nas osnažio svojom Riječju“, pozvao je predslavitelj.

Gospa najbolje razumije majke koje su izgubile svoje sinove i kćeri na bojišnici

U svojoj propovijedi biskup Ivan je pozdravio sve prisutne hodočasnike i pozvao ih na molitvu Majci nebeskoj koja znade najbolje sve ono što nas muči i tišti. Gospa najbolje razumije majke koje su izgubile svoje sinove i kćeri na bojišnici. Izrekao je radost što na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, uz čestitke svima osobito braniteljima, može prikazati svetu misu zahvale za sva dobročinstva i za sve trenutke u kojima prepoznajemo Božju blizinu. Nerijetko čovjek ne razumije kako je riješio neke svoje poteškoće, osjeća da je pobijedio samo zahvaljujući čudesnoj Božjoj pomoći i intervenciji.

Nakon što je, ukratko, objasnio povijest blagdana Gospe Snježne i drugih naziva koje pridajemo Gospi, biskup je naglasio: „Bez obzira koje ime Gospi dali ili nadjenuli, ona je uvijek jedna te ista Majka Isusova i Majka naša po milosti, Majka koja nas vodi k svomu Sinu Isusu. To i jest razlog našega okupljanja, danas kao i uvijek… Došli smo k Isusu koji nam je ostavio svoju Majku da nam bude zagovornica. Zato joj danas pjevamo: Čuj nas Majko…, O mila Majko nebeska… Zato ju častimo i zajedno s njom slavimo svoga Spasitelja.“.

„Uzmite Gospu k sebi!“

Govoreći o Evanđelju, biskup Štironja je naglasio da nas Evanđelist Ivan vodi na Kalvariju, „tamo gdje je Isus proveo posljednje trenutke svoga zemaljskoga života. Tu na Kalvariji, na križu, Isus misli na mene i na tebe. Misli na nas koji se toliko puta pitamo: Zašto nas je Bog zaboravio, zašto nas je ostavio? Isusove posljednje riječi su dokaz da nas on nikada ne ostavlja, pa ni onda kad mu je najteže. Isus na križu ne misli na svoje boli nego misli na nas ljude, na naše boli… Sveti pisac bilježi riječi koje je Isus izrekao neposredno prije nego što je ispustio dušu: Kad Isus vidje majku i kraj nje učenika koga je ljubio, reče majci: „Ženo! Evo Ti sina!“. Zatim reče učeniku: „Evo Ti majke!“ I od toga časa, uze je učenik k sebi (Iv 19, 26-27)… Kratki evanđeoski ulomak završava riječima: „Od toga časa uze je učenik k sebi“.

Biskup je po tomu pozvao nazočne da poput Ivana, ljubljenog učenika uzmu Gospu k sebi, da je prime u svoje domove i s njom uzmu i Isusa koji želi boraviti sa svima nama. Svakodnevna molitva i redovita nedjeljna sveta misa osobiti su načini prisutnosti Isusa u našim obiteljima i u našim srcima. Na kraju je biskup Ivan pozvao da napose u trenutcima raznih bolesti i poteškoća budemo i ostanemo s Isusom. Posebno je u trenutcima iznemoglosti, starosti i bolesti važno ostati s Isusom, imati sa sobom Isusa i Majku nebesku. Govoreći o sakramentu bolesničkog pomazanja, što je osobiti znak prisutnosti Isusa, naglasio je da to nije sakrament koji nas prati na groblje nego sakrament koji nam pomaže ozdraviti duhovno i tjelesno. Molitva koju svećenik izgovara govori o iscjeljenju rana, o otpuštanju grijeha „odagnaj od njega (od bolesnika ili bolesnice) sve boli duše i tijela te mu milosrdno povrati potpuno zdravlje iznutra i izvana, da ozdravi s pomoću tvoga milosrđa i oporavi se za prijašnje dužnosti“. Tako je pozvao da se ne bojimo toga divnoga sakramenta okrijepe nego da ga bez straha i vjernički primamo u trenutcima slabosti i bolesti, osobito teške bolesti.

Najsigurniji put do Isusa je njegova Majka

Na kraju je biskup pozvao: „Sestre i braćo! Do pobjede u svakodnevnoj borbi u kojoj se nalazi svaki čovjek najbolje i najsigurnije se dolazi s Gospom. Najsigurniji put do Isusa je njegova Majka. I kad želimo zahvaliti, i kad želimo moliti, učiniti zavjet, tu je Gospa. Uzmi Gospu k sebi. Neka nađe mjesto u našoj svakodnevici, u našim životima, u našim obiteljima. Od danas je po primjeru ljubljenoga učenika uzmimo k sebi. Njoj se danas i svakoga dana rado i iskreno utecimo: Zdravo milosti puna, moli za nas grješnike, sada i na času smrti naše“.

Blagoslov vozila po zagovoru sv. Kristofora (MIVA) i završne zahvale

Misno slavlje završilo je blagoslovom vozila po zagovoru sv. Kristofora, zaštitnika vozača. Blagoslovnu molitvu izgovorio je biskup Ivan a vozila je poškropio župnik vlč. Mirko Vukšić. Nazočnim svećenicima, biskupu, okupljenim vjernicima, osobito onima koji su pomogli u pripremi blagdana na bilo koji način a napose ministrantima, čitačima, sviračima i pjevačima iz župa Šumber i Sv. Nedilje, zahvalio je vlč. Jurica Vekić koji se dušobrižnički brine za ove dvije župe.

Šumber – mjesto i župa drevnih korijena

Historiografski zapisi spominju Šumber već u drugoj polovici 13. stoljeća. Godina osnutka župe nije sa sigurnošću utvrđena, a župna crkva sv. Ivana i Pavla, mučenika sagrađena je 1672. godine, na mjestu ranije iz 1508. godine. Župni arhiv je sačuvan od 1668. godine.

Crkva Blažene Djevice Marije „od Drena“, pored sela Katun, jednostavno je sakralno zdanje sagrađeno 1440. godine, a obnavljano je 1860., 1982. te 1996. godine. Crkva ima lopicu te preslicu s jednim zvonom. U crkvi se nalazi glavni mramorni oltar s drvenim kipom Blažene Djevice Marije s Djetetom. Kip se za proslavu Majke Božje „od Drena“ u procesiji iznosi na prostor pored crkve za trajanje svečane euharistije, te se po završetku mise također u procesiji vraća u crkvu, gdje vjernici u ophodu imaju prigodu približiti se kipu za osobno štovanje Blažene Djevice Marije.

G. Krizman

Najave