Subota, 25 svibnja, 2024
Udruge

Centar za nerođeni život “Betlehem”

Centar za nerođeni život “Betlehem” je nevladina i neprofitabilna udruge građana kojoj je ideja vodilja promicanje dostojanstva i zaštita ljudskog života od začeća do prirodne smrti.

Ordinarij Porečko-pulski, preuzvišeni biskup mons. Ivan Milovan dekretom je 15. rujna 2004. osnovao CENTAR ZA NEROĐENI ŽIVOT u našoj Biskupiji. Za prvoga je voditelja postavio tadašnjeg župnog vikara župe Sv. Petra i Pavla u Sv. Petru u Šumi, p. Marka Glogovića. Ipak, sve do 2011., ovaj Centar nije bio uveden kao nevladina i građanska udruga, već samo kao institucija u sklopu biskupijskog pastorala. Nakon odlaska iz župe Sv. Petra i Pavla, p. Marko nastavlja širiti ideju, te u Karlovcu 2006. pokreće udrugu istoga naziva, uz dodatak „BETLEHEM”. Dakle, sve što je kasnije potvrđeno kao „pavlinski apostolat za život” počelo je u Sv. Petru u Šumi. Danas, uz ovaj Centar, udruga „Betlehem” ima svoja samostalna sjedišta u Karlovcu i u Zagrebu. Mons. Milovan je 12. prosinca 2004. blagoslovio i kapelicu Marije Majke života, u sklopu crkve u Sv. Petru u Šumi. U udruzi „Betlehem” svaka je podružnica samostalna, uz svoje vlastito vodstvo ali zajedničke ciljeve.

Rad udruge je specifičan, na različite se načine pokušava spasiti nerođenu djecu od pobačaja i to kroz rad savjetovališta, zbrinjavanje trudnica, molitvene zajednice, karitativne akcije za majke trudnice i djecu, tiskanjem brošura i knjižica.

Na poticaj Centra „Betlehem” otvorena je kapelica posvećena Mariji, Majci života. Svakog  petka nakon večernje svete mise u kapelici se održava molitveno bdijenje za nerođene.

Centar trenutno brine za tridesetak trudnica/samohranih majki , te djecu spašenu od pobačaja, koji najčešće dolaze iz siromašnih sredina. Centar im pomaže prikupljajući hranu, pelenu, higijenske potrepštine i drugo. Oni koji žele dati svoj prilog mogu to učiniti uplatom na broj žiro-računa: 2484008-1104754353 , Reiffeisen Banka.

Kontakt:

PAVLINSKI SAMOSTAN / CENTAR ZA NEROĐENI ŽIVOT

Sv. Petar u Šumi

HR-52404, Sv. Petar u Šumi 1

Tel: +385(0)52/686-201 ili +385(0)52/617-773

Fax: +385(0)52/617-774

E-mail: pavlini@pavlini-svpetar.hr

http://www.pavlini-svpetar.hr

Najave