Srijeda, 22 svibnja, 2024
Glazba

Božićni koncert u Pazinu

U pazinskoj župnoj crkvi sv. Nikole biskupa, u nedjelju, 29. prosinca 2013. održan je božićni koncert pazinskog Mješovitog zbora Roženice. Po završetku večernjeg misnog slavlja, koje je predvodio župnik domaćin i pazinski dekan preč. Mladen Matika, zbor je, pod ravnanjem dirigentice i zborovođe prof. Ines Kovačić Drndić, započeo koncert pjesmom simbolom hrvatskih božićnih pjesama „Radujte se narodi“. Uslijedile su druge poznate božićne pjesme: „U se vrijeme godišta“, „Kirie eleison“, „Veselje ti navješćujem“ i „Djetešce nam se rodilo“, a prvi blok pjesama završen je božićnim napjevom gradišćanskih Hrvata. Susretom je moderirala zborovođa, prof Kovačić Drndić.

Uslijedio je nastup gostiju, Klape Bukaleta; oni su izveli „Veseli se Majko Božja“ i stari tradicijski napjev „Kad se Isus ditić u Betlem porodi“. Zbor je svoj nastup nastavio pjesmom „Čestiti svitu“ u kojoj su solo dionice izveli sopran Marija Brumnić i tenor Miljenko Ladavac. Nakon toga je izvedena pjesma u čast dugogodišnjeg voditelja zbora, poznatog kompozitora Nella Milottija „Tu scendi dalle stelle“. Uslijedila je multilingvistična izvedba pjesme „White Christmans“, te „Tiha noć“ u kojoj je solo dionicu na talijanskom izvela mlada Tina Galant. U nastavku se okupljenoj publici obratio predsjednik zbora Milan Galant koji je ukratko iznio pregled aktivnosti i gostovanja zbora u protekloj godini te naglasio kao su ovim koncertom željeli svojim sugrađanima podariti ozračje vedrine. Na kraju je izvedena pjesma „Bijeli Božić“, a susret je zaključen zajedničkim pjevanjem pjesme „Narodi nam se“.

Mješoviti pjevački zbor “Roženice”, osnovan je 1979. na poticaj tadašnjeg Narodnog sveučilišta Pazin i grupe građana, zaljubljenika u zborsku pjesmu. Nezaobilazan je sudionik svih važnijih događaja u Pazinu i širom Istre. Repertoar zbora je raznolik – od djela iz istarske glazbene baštine, do djela hrvatskih i stranih, svjetski poznatih skladatelja. Od samog osnutka do kraja 2002. godine Zbor djeluje pod umjetničkim vodstvom maestra Nella Milottija, glazbenog pedagoga, istarskog kompozitora, autora velikog broja zborskih i orkestralnih djela. Pod njegovim ravnanjem Zbor je održao preko 300 javnih nastupa diljem Hrvatske (Cres, Poreč, Pula, Rovinj, Rijeka, Zadar, Split, Osijek, Vrbovec, Zagreb, itd.) kao i u inozemstvu (Italija, Njemačka, Austrija). Maestro Nello Milotti je 2002. ravnanje zborom prepustio prof. Ines Kovačić Drndić.

Najave