Subota, 22 lipnja, 2024
GlazbaNovosti

Božićni koncert u Labinu

Petnaesto izdanje Božićnog koncerta u Labinu, koji okuplja najznačajnije glazbene subjekte Labina i okolice, ove je godine po prvi put organizirala Župa Rođenja BDM Labin Gornji. Nakon uvodnih pozdrava voditeljice Alis Saina okupljenima se je u ime labinskog dekana preč. Mirka Vukšića, koji je bio odsutan zbog bolesti, obratio župnik labinske Župe Gospe Fatimske vlč. Blaž Bošnjaković.

Prvi su nastupili domaćini, zbor Župe Rođenja BDM otvorio je koncert hrvatskim tradicionalnim napjevom „Svim na zemlji“. Druga je na redu bila skladba „Tiha noć“ koju su, uz pratnju na marimbi Marijana Lincmajera otpjevale Olja Frolo i Ivona Kiršić. Zbor Nomen est Omen – NEO predstavio se s pučkom pjesmom iz Dalmacije „Ovoga vrimena“. Vokal Romina Peti, uz pratnju na gitari Tonija Cukona otpjevala je molitvu „Ave Maria“. Združeni zborovi župa sv. Antuna Opata iz Kršana i sv. Jurja mučenika iz Plomina zajedno su izveli pjesmu „Dvorani neba“.

Gotovo na pola programa uslijedio je poetski intermezzo barda istarske kulturne scene, književnika, publicista i glazbenika Daniela Načinovića, Labinjana s pulskom adresom,  je prigodno izrekao svoje stihove na labinskom govoru „Kovarski (rudarski) Božić“ i na talijanskom jeziku „Božićna noć – La notte del Signore“ . Nakon Načinovića puhački duet flauti Ria Gobo i Sara Bernaz izvele su instrumentalno splet božićnih pjesama. Slijedeću, udaraljkašku točku  na marimbi iz orkestralne suite „Badinere“, sedmi stavak, izveli su Filippo Kranjac i Marijan Lincmajer. Pučku pjesmu iz Gradišća „Djetešce nam se rodilo“ odsvirale su u duetu mlade Mia Gergorić na klaviru i Ria Gobo na flauti. „Neka cijeli ovaj svijet“, poznatu ariju iz mjuzikla „Jalta, Jalta“ otpjevao je Filip Špionjak uz pratnju na marimbi Majrijana Lincmajera. Pučki napjev iz Vodica „Vesel’mo se ov’ čas“ otpjevao je Zbor Župe Gospe Fatimske iz Donjeg Labina.

Jedan od relevantnih trenutaka večeri bio je nastup članova KUD-a „Ivan Fonović Zlatela“ iz Kršana koji su donijeli dijalektalnu pučku narodnu božićnu pjesmu Kršanštine „U sej vrime godišća“.

Zbor Zajednice Talijana Giuseppina Martinuzzi Labin dao je svoj doprinos večeri izvedbom poznate božićne pjesme na talijanskom jeziku “Tu scendi dalle stelle“. S autorskom pjesmom “Rodi se Božji sin“, za koju tekst, glazbu i aranžman potpisuje voditelj Edo Domjanić, pretposljednji su nastupili članovi Klape „Labin“.

Koncert je zaključen hrvatskim tradicionalnim napjevom „Radujte se narodi“ koju su zajedno otpjevali svi sudionici koncerta.

Izuzetan sklad kojim je odisao program i umjetnička kvaliteta izvedbi najzornije pokazuju da Labinština ima bogati umjetnički glazbeni opus, kojeg skladnom suradnjom iznenađujuće brojnih subjekata zna organizirati i prezentirati, a brojnost i entuzijazam publike najbolji su pokazatelj da žitelji toga kraja itekako vole, cijene i potiču svoje glazbenike i glazbeno stvaralaštvo svoga kraja.

G. Krizman

Najave