Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
Novosti

Najavljen bogat program za Godinu labinskog zvonika svetog Justa

Konferencija za novinare u povodu obilježavanja 400 godina od početka izgradnje labinskoga zvonika održana je u četvrtak, 11. svibnja 2023. godine.

Konferenciju su organizirali Grad Labin i župa Labin povodom kulturnog i povijesnog događaja, 400 godina početka izgradnje labinskog zvonika. Taj veliki, kulturno-povijesni i duhovni jubilej, 400. obljetnicu početka gradnje zvonika svetog Justa Grad Labin i Labinski dekanat obilježit će bogatim programom. Obilježvanje je započelo 30. travnja s prvom svetom pričesti u crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije i trajat će do početka korizme, 11. veljače 2024. godine.

Župnik labinske župe Rođenja BDM i dekan Labinskog dekanata preč. Mirko Vukšić je kratko predstavio samu ideju koja je nastala nakon što se vidjelo u dokumentima da je izgradnja zvonika započela 1623. Temeljem toga, Župno vijeće je odlučilo povezati se s drugim čimbenicima u gradu, te je ideja kao takva predstavljena gradonačelniku Valteru Glavičiću koji je od početka dao punu podršku. Dekan Vukšić je naglasio, kako ova obljetnica nije samo duhovni zahvat, već je događaj povezan s cijelom zajednicom. Zadire u kulturu, povijest. Podsjetio je, kako je na mjestu zvonika bila crkva sv. Justa sagrađena 611. godine, pa je srušena, da bi na istom mjestu bila izgrađena nova crkva u 10. st. Naglasio je kako je sv. Just bio mučenik u 4.st. u Trstu, a njegov kult su u Labin donijeli rimski vojnici. Stoga je ovo prigoda i da se posvijesti vezu grada i sv. Justa, koji je njegov suzaštitnik. U tom vidu je naglasio, kako će program, koji će povezivati duhovno, kulturno i povijesno, biti izuzetno  bogat. Zahvalio se na potpori obilježavanja te velike obljetnice Gradu Labinu, Valamaru, Maslinici, Zajednici Talijana, Turističkoj zajednici Labina, Pučkom otvorenom učilištu, kao i labinskim osnovnim školama. Preč. Vukšić je naglasio, kako je i ovo okupljanje i zajednički rad na projektu potvrda zajedničke brige, jer su svi baštinici kulture i povijesti.

Središnju proslavu predvodit će mons. Ivan Štironja

Župna suradnica Loreta Blažina predstavila je program „Godine labinskog zvonika“ koja je započela 30. travnja kada je u župi održana Prva sveta pričest, a bit će zaključena pred korizmu, na šestu nedjelju kroz godinu, 11. veljače 2024. Od aktivnosti istaknula je izradu slikovnice-bojanke „Blago starog grada“ koja će biti tiskana na hrvatskom i talijanskom jeziku uz potporu Zajednice Talijana Labin. U dogovoru s ravnateljima osnovnih škola, slikovnica će biti namijenjena učenicima nižih razreda. Učenici viših razreda će početkom slijedeće školske godine u okviru likovne kulture crtati motive starog grada i zvonika, a izložba najboljih radova bit će organizirana u listopadu. Župa će ponudi suradnju Turističkoj zajednici Grada Labina, te će utorkom u 21.30 vjernici pomoći vodičima koji će dolazi sa svojim grupama turista tumačenjem povijesti crkve i zvonika. Uspostavit će se i suradnja s Trstom, čiji je sv. Just zaštitnik. Također su u planu i duhovni koncerti, kao i koncerti klasične glazbe.

Središnja proslava ovoga jubileja bit će 4. studenoga, kada će procesiju od zvonika do župne crkve predvoditi porečki i pulski biskup Ivan Štironja.

Istraživanja za stalni postav muzeja

Renata Kiršić ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Labin predstavila je aktivnosti kojima će se u ovu obljetnicu uključiti institucija kojoj je ona na čelu.

Tročlani tim koji čine kustosica i v.d. voditeljica Narodnog muzeja Olja Višković, Stefani Peršić, kustosica Gradske galerije Labin i konzervator Toni Ivetić već su započeli istraživanja čiji će rezultati biti predstavljeni na izložbi koja će biti postavljena početkom studenoga.

Kiršić je naglasila kako se radi o vrlo zahtjevnom istraživanju koji uključuje arhive na području Labinštine, ali i šire, i u Zagrebu, kao i Trstu. Istaknula je, kako će dio te izložbe ući u stalni postav Muzeja. Izrazila je nadu, da će se u ovaj projekt i izložbu uključiti i labinski umjetnici. Tako će sv. Just ostati u stalnom postavu Muzeja, a to je blago kojim se može privući publika koja je zainteresirana za sakralnu baštinu, koja do sada nije bila dovoljno zastupljena, jer je u Muzeju posljednja sakralna izložba održana devedesetih godine.

U ovoj prigodi obratili su se i predstavnici dvaju sponzora.

Direktor Valamarove destinacije Rabac Sandi Sinožić je istaknuo kako je Valamar dugogodišnji partner raznih sportskih i kulturnih manifestacija kojima se doprinosi razvoju dodatnih vrijednosti. „Ova manifestacija vrlo važna je manifestacija za Labinštinu, za njezinu tradiciju i povijest, i kao takva donosi sadržaj za naše goste, motiv dolaska na ovo naše područje. Zasigurno ova manifestacija obogaćuje sadržaj i donosi dodatnu vrijednost.“

Julija Miletić, direktorica prodaje u tvrtki Maslinica također je izrazila radost sudjelovanja u ovom projektu, koji je od presudne važnosti za zaštitu kulturne baštine, a važan je ne samo za lokalno stanovništvo, već i za goste.

Gradonačelnik Glavičić: „Zvonik šalje poruku o postojanosti, dosljednosti, opstojnosti.“

Na kraju se okupljenim novinarima obratio gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić.

Labinska povijest duga i bogata, prepuna je simbola od kojih je zvonik najdugovječniji, kazao je Valter Glavičić, labinski gradonačelnik i dodao da je upravo zvonik oduvijek okupljao cijelu zajednicu, a Labin je okupljao kroz stoljeća i ostavio je kroz generacije veliki trag.

Naš Labin je grad koji imaju bogatu povijest koja se ne može sažeti u par riječi. Ima mnogo simbola, a kao glavni oduvijek je zvonik. On je pomalo okupljao oko sebe cijelu zajednicu. On šalje poruku o postojanosti, dosljednosti, opstojnosti. Često pritisnuti hitnim obvezama ne vidimo u kakvom kraju živimo i što smo naslijedili. Obljetnica je veća od 400 godina. To je poruka o kulturi, civilizaciji, o nečemu što Labinjani baštine, ali i obveza da to pametno sačuvamo i prenesemo budućim generacijama, rekao je gradonačelnik Glavičić. Također je podsjetio na iseljavanja iz Starog grada šezdesetih godina, te istaknuo duhovni značaj ove manifestacije. U tom vidu je izrazio nadu da će do kraja godine biti izdana građevinska dozvola, te će se 2024. pristupiti revitalizaciji renesansne starogradske jezgre, koja bi potom bila mjesto novog okupljanja i novog života u Starom gradu Labinu.

Gradonačelnik je sve pozvao i potaknuo na suradnju, te na kraju poručio „sačuvanost izvornosti starogradske jezgre, kulta sv. Justa, bogate sakralne umjetnosti, tih vizura starogradskih uličica koje drže duh vremena kada je počela izgradnja zvonika sv. Justa, to treba naglasiti, to nema bilo tko“.

Txt: G. Krizman, foto: Radio Labin

Najave