Subota, 25 svibnja, 2024
Novosti

Blagdan Sv. Jurja u Vrsaru

U četvrtak, 23. travnja u Vrsaru je, hodočašćem brodicama na otok sv. Jurja u vrsarskom akvatoriju, proslavljen blagdan Sv. Jurja, čime se ondje ujedno obilježava i početak turističke sezone.

 Nakon okupljanja u poslijepodnevnim satima,  vrsarski ribari su sa svojim brodicama sa starog mola na otok  sv. Jurja prevezli oko 150 osoba iz Vrsara i okolice koji su se odazvali na poziv župnika vlč. mr. Lina Zohila.

 Po dolasku na otok uslijedila je procesija oko otoka, po uređenoj šetnici, moleći krunicu i pjevajući prigodne pjesme. Uslijedilo je misno slavlje koje je održano je ispred crkve.

Crkvica sv. Jurja je izgrađena na prirodnoj stijeni, temeljito je obnovljena i ponovno posvećena 1996. godine. Iznutra je krase, tipično ranokršćanske, dvije unutarnje apside, koje predstavljaju njezinu specifičnost,  a tragovi hrvatskog pletera pokazatelj su nacionalnog sastava stanovništva u vrijeme kada je crkvica građena. Vrsar se u povijesnim zapisima prvi put spominje kao „Orsera sull’insula“ u 3. stoljeću, a ostaci kamenoloma na vrhu otoka te druge arhitektonske modifikacije terena pokazatelji su rane naseljenosti otoka.

Euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Zohil, župnik domaćin. On je u uvodnom pozdravu naglasio važnost otoka kao prirodnog štita vrsarske luke i svih brodova i barki koji se tu nalaze. U vrsarskoj marini se nalazi nekoliko stotina plovila, a još toliko je privatnih barki i veći broj ribarskih brodova na kojima mnogi Vrsarani ribarstvom zarađuju kruh za sebe i svoje obitelji, naglasio je župnik.

Prigodnu homiliju izrekao je vlč. Ivan Butković, župnik Funtane i Fuškulina, vrlo plastično i jednostavno ispričavši život sv. Jurja mučenika, naglasivši njegovu ulogu zaštitnika od svega zla koje nas salijeće, i u današnje vrijeme. Propovjednik je pozvao sve, a osobito roditelje i starije, na još intenzivniji odgoj u vjeri djece i mladih. „Mi kršćani vjerujemo u moć i vlast Krista Gospodina, vjerujemo u pobjedu Boga nad đavlom, Dobra nad zlom, Svjetla nad tamom, pobjedu ljubavi nad mržnjom, vjere nad nevjerom kao što je sv. Juraj pobijedio zmaja kako ga prikazuje ikonografija“, naglasio je propovjednik.

Na kraju je župnik zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli da to slavlje protekne u lijepom i skladnom ozračju: ribarima koji su prevezli hodočasnike na otok, Komunalnoj tvrtki Montraker čiji su djelatnici uredili otok i šetnicu po kojoj je prošla procesija, te Turističkoj zajednici i Općini Vrsar koji su se pobrinuli za prigodno čašćenje svih sudionika  po povratku na stari mol.

Nakon zajedničke fotografije hodočasnici su prevezeni natrag do starog mola gdje je nastavljeno druženje uz okrepu.

Vrsar, sv. Juraj 2015
Vrsar, sv. Juraj 2015Vrsar

Najave