Utorak, 25 lipnja, 2024
Novosti

Biskupova uskrsna čestitka

Srdačno čestitam Sretan Uskrs svim katoličkim vjernicima Porečke i Pulske biskupije! Sretan Uskrs također svim našim sugrađanima koji su dionici iste duhovne baštine pisane na prostorima naše Istre, Hrvatske i Europe, tijekom dva tisućljeća, na kamenu i u srcima ovoga naroda.

“Svetoj žrtvi uskrsnici dajte slavu, krštenici!”

Ovaj stih uskrsne pjesme poziva na slavljenje i zahvaljivanje Bogu za Kristovu žrtvenu smrt i njegovo uskrsnuće po kojem je svim ljudima ponuđeno oproštenje i dar bogosinovstva. Sav je Kristov život, doduše, bio življen u predanju iz ljubavi prema Ocu i braći ljudima. No vrhunac tog predanja dogodio se upravo u kalvarijskoj žrtvi na križu. Odgovor Božji na Isusovu ljubav i vjernost do kraja, bilo je uskrsnuće i ulazak u slavu Očevu.

“Svetoj žrtvi uskrsnici dajte slavu, krštenici!”

Put što ga je Krist, kao novi Adam, otvorio za sve ljude, put je iste vjernosti Bogu i nesebične ljubavi prema ljudima, put zahtjevan i naporan, po riječima Isusovim – uzak i strm, jer uključuje svakodnevno služenje dobru bližnjih, prihvaćanje obveza i odgovornosti, zalaganje za pravdu i mir, pa i uz cijenu odricanja, žrtava i progona. No jedini je to put spasenja. Takav naime život, življen u snazi vjere i kršćanske nade, ispunjen je pravim djelima, uključuje mir savjesti i radost srca, kojemu je oprošteno pa i ono može opraštati,  ima perspektivu konačnoga uspjeha kod Boga.

“Svetoj žrtvi uskrsnici dajte slavu, krštenici!”

Tim Kristovim evanđeoskim putem istinske čovječnosti hodali su tijekom dvotisućljetne povijesti Crkve nebrojeni, no najdosljednije upravo heroji vjere, sveci. I još na poseban način – mučenici koji su, po Kristovu primjeru, bili spremni podnijeti trpljenje i samu smrt, moleći za sve i opraštajući svojim progoniteljima.

Jednoga od takvih svjedoka vjere, Slugu Božjega Miroslava Bulešića, naša biskupijska zajednica ove godine, o 60. obljetnici njegove mučeničke smrti, posebno spominje. Njegov primjer služenja dobru svakog čovjeka, primjer hrabrosti i dosljednosti, ljubavi i opraštanja, posebno nam je blizak i živ. Kako je taj primjer u jednom teškom vremenu davao vjernicima ohrabrenje, tako je sposoban ohrabriti i nas danas, da u ovom vremenu permisivizma, hedonizma i novog poganstva, da ne klonemo niti se iznevjerimo Bogu, savjesti, obitelji, čovjeku, evanđelju.

“Svetoj žrtvi uskrsnici dajte slavu krštenici!”

U vazmenim slavljima zahvaljujemo Bogu za Krista, našu žrtvu uskrsnicu, i za sve što nam je po njemu darovano te se utvrđujemo na putu vjere. Ohrabreni smo također divnim primjerima naših svjedoka vjere koji su u jednom, vjeri nesklonom, vremenu izdržali i na taj način pobijedili. Jer mučenici su pravi pobjednici. Oni su baštinici konačne pobjede koja je i nama obećana ako ustrajemo.

Želim vam, braćo i sestre, da vas ovog Uskrsa Bog ispuni svojim mirom i radošću te u svojim sredinama budete svjedoci nade koja nam je darovana!

Poreč, o Uskrsu 2007. Vaš biskup Ivan

Najave