Subota, 13 srpnja, 2024
Novosti

Biskupija bolnici donirala auto refrakto-keratometar

Porečka i Pulska biskupija donirala pulskoj Općoj bolnici aparate za kontrolu vida

U ponedjeljak, 13. srpnja, na odjelu oftalmologije pulske bolnice izvršena je javna primopredaja auto refrakto-keratometra i lcd ekrana za kontrolu vida u dječjoj ambulanti. Uređaje je Općoj bolnici Pula donirala Porečka i Pulska biskupija.

Primopredaji su nazočili porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša, kancelar biskupije preč. Sergije Jelenić, sanacijska ravnateljica bolnice dr. Irena Hrstić, voditelj odjela oftalmologije i optometrije  dr. Marino Benazić te drugi djelatnici odjela oftalmologije.

Sanacijska ravnateljica pulske bolnice je, uz zahvalnost za vrijednu donaciju, izrazila i divljenje za brzinu kojom je donacija realizirana. Biskup Kutleša je, naime, prigodom jednog nedavnog posjeta odjelu oftalmologije, kroz razgovor sa djelatnicima o potrebama odjela predložio da Biskupija donira neki uređaj koji smatraju najpotrebnijim za rad tog odjela, što je nakon odabira uređaja i realizirano u tek nekoliko dana.

Doniran je Auto refrakto-keratometar Speedy -”K2″ tvrtke Righton, uređaj koji u nekoliko sekundi odredi jakost dioptrije i njezinu zakrivljenost, što je pregled potreban svakome pacijentu za naočale, za kontaktne leće, a ujedno i prije svakog zahvata odstranjenja mrene, pojasnio je dr. Benazić. Radi se o otprilike 150 takvih pregleda dnevno. U donaciji je dostavljen i LCD ekran za kontrolu vida za dječju ambulantu, obzirom da je do sada korištena klasična ploča sa mehaničkim pokazivačem, stara preko trideset godina.

Cilj je bio donirati uređaj za potrebe dječje ambulante no uređaj će služiti i za odrasle, naglasila je dr. Gilda Terlević Stojšić, iz očne poliklinike, spomenuvši kako dječja očna ambulanta u pulskoj bolnici djeluje već pedesetak godina.

Dr. Benazić je spomenuo kako je ta donacija, osim po brzini realizacije, posebna i po tome što obično liječnici traže donacije, a ova je bila samoinicijativna od strane biskupa.  Za brzinu realizacije dr. Benazić je posebno pohvalio ekspeditivnost preč. Jelenića.

Na opetovane zahvale liječnika biskup je napomenuo kako je dužnost svakoga od nas činiti dobro. Crkva tako, pojasnio je, u svome poslanju ima tri osnovne dužnosti: duhovnu, karitativnu i edukativnu. Vaša je dužnost, ako mi to ne izvršavamo, da nas opomenete, rekao je biskup obraćajući se okupljenima.  Nadalje je spomenuo i druge karitativne projekte Biskupije, stipendije za učenike i studente, nakon prošlogodišnjih 104 ove se godine namjerava podijeliti 150 stipendija, zatim izgradnju hospicija i druge projekte.

Za ulaganje Crkve u zdravstveni sustav biskup je naveo kao primjer SAD gdje postoje 642 bolnice kojima upravlja Katolička crkva, koja drži 12,6 % sveukupnog zdravstvenog sustava. Od tog broja 100 ih je u samom vrhu tamošnjeg zdravstva po kvaliteti. Katolička crkva u cijelom svijetu drži 26% zdravstva, a preko 65% u državama u razvoju.

Ovo što smo mi učinili je tek jedna mala stvar, a smatram da trebamo nastaviti u tome smjeru, i ovo je jedan početak donacija koje će biti usmjerene prema svim odjelima, jer time se svi ljudi liječe, i svima je to potrebno. Ja to smatram dužnošću nas iz Crkve, mi to trebamo činiti, naglasio je mons. Kutleša. Volio bih da ovaj mali poklon bude jedan simbol onoga što želimo u budućnosti činiti, i nadam se da neće biti proceduralnih zapreka te da će se i buduće donacije moći provesti u što kraćem roku. Biskup je izrazio zahvalnost što je ravnateljstvo bolnice dopustilo da im se pomogne te nadu da će uređaji biti na korist svih žitelja ove županije. 

Najave