Subota, 22 lipnja, 2024
Duhovna zvanjaU fokusu

Biskup Štironja pozvao na molitvu za nova duhovna zvanja i za obitelji

Porečki i pulski biskup mons. Ivan Štironja, uoči svetkovine sv. Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije, uputio je poziv svećenicima, redovnicima, redovnicama, čitavom Božjem narodu svoje biskupije na trajnu i svakodnevnu molitvu za nova svećenička i redovnička duhovna zvanja, kao i za obitelji.

Među ostalim, biskup Štironja piše: „Nalazimo se u godini molitvene priprave za jubilej 2025. Papa Franjo, najavljujući proglašenje Svete godine, pozvao je da 2024., kao godina koja prethodi jubilarnom događaju, bude ‘simfonija molitve’.

Potaknut tim pozivom pape Franje, te svjestan ozbiljnosti vremena u kojemu se nalazimo, mons. Štironja je pozvao sve vjernike svoje biskupije da se u ovoj godini počevši od svetkovine sv. Josipa, na poseban način utječemo „tom divnom svecu i hranitelju Svete Obitelji“, te se svakodnevno u obiteljima i svakoga dana nakon svete Mise u crkvama, moli Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu te Posvetna molitva u čast sv. Josipu da Porečkoj i Pulskoj biskupiji „kod Boga isprosi brojna svećenička i redovnička zvanja, istinske misionare vjere koji će svetošću života i istinskim misionarskim žarom, uz Božju pomoć, graditi zajedništvo Crkve“. Uz ovo, biskup Štironja nalaže da se u svim župama biskupije, barem jedan dan u tjednu, uvede euharistijsko klanjanje.

Pozvao je i na molitvu za obitelji kako bi bile „ozračje vjere, nade i ljubavi, ozračje u kojemu će mladež i djeca moći rasti i sazrijevati u odgovorne ljude i kršćane“. Naglasivši da je molitva istinski ključ duhovnoga rasta i uspjeha, „izraz vjere i znak čovjekove poniznosti i oslonjenosti na providnost Božju, biskup Štironja je pozvao svećenike da budu istinski Isusovi svećenici, da prednjače u molitvi kao i u svakodnevnom življenju Riječi Božje. Na kraju svoga pisma biskup Ivan je pozvao: „Molimo jedni za druge da ozbiljno i odgovorno shvatimo Isusov poziv te žarkom vjerom i radosna srca izvršimo Kristovu zadaću.“

Molitva sv. Josipu

K tebi se, o sv. Josipe, utječemo u svojoj nevolji. Za ljubav, koja te je s neoskvrnjenom Djevicom i Bogorodicom vezala, za očinsku ljubav, kojom si grlio Dijete Isusa, smjerno te molimo, da baštinu, koju je Isus Krist svojom krvlju otkupio, milostivo pogledaš, te u pomoć pritečeš našoj nevolji svojom moći. O skrbni čuvaru Božanske obitelji, brani odabrano potomstvo Isusa Krista. Ne daj, predragi Oče, da nas okruže zabluda i pokvarenost. Budi nam s neba milostivo u pomoći, o naš jaki zaštitniče, u borbi s vlašću tmine. Pa kao što si nekad izbavio Dijete Isusa iz najveće pogibli života, tako i sada brani svetu Crkvu Božju od svih zasjeda neprijateljskih, te nas svakoga pojedinog trajno uzmi pod svoje okrilje, da uzmognemo po tvom uzoru i tvojom pomoću sveto živjeti, blaženo preminuti i u nebu vječno blaženstvo zadobiti. Amen.

Najave