Nedjelja, 26 svibnja, 2024
Novosti

Barban: Proslava sv. Nikole biskupa

U Barbanu, mjestu vodnjanskog dekanata, u subotu 06. prosinca 2014., proslavljen je blagdan sv. Nikole biskupa, zaštitnik župe i mjesta. U nazočnosti velikog broja vjernika, načelnika Općine Denisa Kontošića sa suradnicima, te uz koncelebraciju dekana Vodnjanskog dekanata preč. Marjana Jelenića i dugih svećenika, misno slavlje predvodio je porečki i pulski biskup Dražen Kutleša.

U prigodnoj homiliji biskup se osvrnuo na pročitano evanđelje kada Isus pita učenike: „Što ljudi kažu, tko sam ja?“, odnosno, „Što vi kažete, tko sam ja?“. Jedini koji u tom trenutku  preuzima inicijativu je Petar, koji je spremno odgovorio: „Ti si Krist Sin Boga živoga“.

Isus to pitanje „Što vi kažete, tko sam ja?”, postavlja cijelom čovječanstvu, ne tražeći pritom da o njemu izreknemo velike definicije, već da ga se prihvati, i to životom pokaže, naglasio je biskup. Boga je važno ne samo znati, nego nadasve prihvatiti. Sveti Nikola, iako je živio prije 17. stoljeća, u vrijeme kada je Crkva još bila mala zajednica sa mnogo problema, shvatio je da je Isusa potrebno prihvatiti, i onda djelima posvjedočiti. „Tko je za mene Isus Krist?, da li tek jedna povijesna osoba, ili smisao života koji me usmjerava kako postići vječno spasenje?”. To je ključno pitanje za svakog vjernika. Sv. Petar je dao točan odgovor, nije se bojao reći, jer su mu te riječi proizašle iz dubine duše. Neka nam po zagovoru sv. Nikole biskupa Bog podari vjeru da, kao i za sv. Petra, i za nas Isus bude doista Krist Sin Božji, te nadasve da se tome saznanju suobličimo i svojim životom i svakodnevnim djelovanjem.

Na kraju misnog slavlja, nakon završnih zahvala župnika vlč. Miroslawa Paraniaka, prigodni glazbeni program izveo je dječji zbor Osnovne škole Jure Filipovića iz Barbana pod ravnanjem profesorice glazbene kulture Sanje Knezović Tomišić. Zbor je vrlo zdušno pjesmom animirao i misno slavlje.

Uslijedio je susret biskupa sa članovima župnog pastoralnog vijeća, jer je taj biskupov posjet barbanskoj župi bio u sklopu redovite kanonske vizitacije.

DSCN9759DSCN9762
DSCN9763DSCN9764
DSCN9765DSCN9767
DSCN9773DSCN9755

Najave