Četvrtak, 25 srpnja, 2024
Novosti

Albanski kardinal Troshani blagoslovio spomenik sv. Majci Terezi

Albanski kardinal Ernest Simoni Troshani, tijekom drugog dana svoga boravka u Istri, predvodio je svečano misno slavlje u porečkoj prvostolnici, a potom je blagoslovio novopostavljeni spomenik sv. Majci Terezi ispred crkvice sv. Eleuterija.

Drugog dana svoga posjeta Istri, u četvrtak 23. studenog 2017., albanski kardinal Ernest Simoni Troshani boravio je u Poreču. Svečanost u čast blagoslova novopostavljenog kipa započela je svečanim prijemom u kazališnoj dvorani kojem su prisustvovali albanski predsjednik Ilir Meta, predsjednik parlamenta Makedonije Talat Xhaferi, zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli, bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, indijski veleposlanik u Hrvatskoj Sandeep Kumar, ministrica kulture Albanije Mirela Kumbaro, ministri za kulturu i dijasporu Albanije i Kosova Dardan Gashi i Pal Lekaj, zamjenica župana Istarske županije Giuseppina Rajko te gradonačelnik Poreča Loris Peršurić sa suradnicima.

Spomenuti uzvanici te predstavnici drugih gradova gore navedenih država kao i brojni građani sudjelovali su potom na svečanom misnom slavlju koje je u porečkoj prvostolnici predvodio kardinal Troshani. Misa je održana na albanskom, a prigodna homilija je simultano prevođena.

Kardinal je podsjetio kako je smisao života kršćanina upoznati Božju ljubav i živjeti imajući na uvijek na umu Vječni život. Govoreći o Majci Tereziji podsjetio je kako je ona veliki primjer žrtvovanja iz ljubavi za Boga i bližnje, ona se cijeloga života, potaknuta Duhom Svetim, žrtvovala za sve potrebite kako bi im pružila dostojanstvo ljudskoga života. Kardinal je nadalje podsjetio kao je potrebno svakodnevno se pitati ‘što mogu učiniti za svoje spasenje?’, imajući stalno na umu da je sve zemaljsko prolazno, te je potrebno težiti prema duhovnim i vječnim vrednotama, jer samo čovjek koji živi prema Božjim zapovijedima dostojan je Vječnoga života. Upravo je to poruka svetačkog lika Majke Terezije ljudima: da bi zadobili Vječni život trebamo služiti Bogu i bližnjemu, zaključio je kardinal Troshani.

Nakon misnog slavlja sudionici svečanosti uputili su se prema crkvici sv. Eleuterija ispred koje je kardinal Troshani blagoslovio novopostavljeni kip sv. Majke Terezije.

Podizanje spomenika sv. Majci Terezi u Poreču ispred crkve sv. Eleuterija potaknula je zajednica Albanaca u Poreču koja ima oko 7000 pripadnika, te se Poreč tako pridružio nekolicini gradova diljem svijeta koji imaju njezin kip. U Puli je njezin kip prije nekoliko godina postavljen pored crkve Gospe od Mora.

Papa Ivan Pavao II. proglasio je Majku Tereziju blaženom 19. listopada 2003., a papa Franjo proglasio ju je sveticom 4. rujna 2016. u Vatikanu.

Porečki gradonačelnik Loris Peršurić rekao je kako je Poreč poznat kao grad turizma, multikulturalnosti, suživota i tolerancije te da se od danas ponosi i tim spomenikom. “Majka Terezija je postala brend tolerancije u cijelome svijetu i prema tome Poreč dobiva još više na prepoznatljivosti suživota i tolerancije koju gajimo i razvijamo svih ovih godina”, poručio je Peršurić.

Najave