Subota, 27 travnja, 2024
Zanimljivosti

Izlaganje o kapelicama na području Župe sv. Mihovila u Žminju

Izlaganje vjeroučiteljice Nele Peteh u prigodi predstavljnja projekta Žminjske kapelice, uoči blagdana sv. Mihovila 2016. godine.

Još je pok. mons. Antun Hek o kapelicama u Istri lijepo zapisao, citiram:

“Ako cestama, puteljcima, stazama prošaramo srednjom Istrom, češće ćemo naići na kapelice, križeve, skulpture, slike religioznog sadržaja. Tragovi su to religioznog uvjerenja i svojevrsna duhovna ekologija oplemenjivanja prostora, utjecaja na naše razmišljanje i osjećanje te stavljanje naših životnih putova i prostora pod višu zaštitu.” Ova rečenica osobito vrijedi za područje naše župe sv. Mihovila koja obiluje kapelicama.

Pojam “kapelica” etimološki gledano umanjenica je riječi kapela prema lat. riječi cappa. Izvorno se značenje tog pojma veže uz molitvenu prostoriju kraljevske palače u Parizu gdje je kao relikvija čuvan plašt ili cappo sv. Martina pa je svetište nazvano capela. Danas se općeprihvaćenim pojmom kapelica imenuju memorijalni spomenici malih razmjera, u ruralnom ambijentu, obično uz putove ili na raskrižjima, podignuti radi zavjetovanja ili zahvalnosti svecima i/ili Bogorodici.

Ako dakle prošaramo područjem Žminjštine gotovo da i nema sela ni kutka u Žminju i Žminjštini, a da se ugrađenu u neki zid, kuću ili na nekoj kružieri ne naiđe na kapelicu. To pokazuju i ove brojke. Brojčano stanje kapelica po našim selima izgleda ovako:

  • – Od ukupno 103 kapelice, najviše ih je u samom Žminju – čak 14, a sela s većim brojem kapelica su: Modrušani – 6, Tomišići – 5, Leprinčani – 4; Orbanići Gorenji i Dolenji – ukupno 7 kapelica.

Slijedi kronološki fotopregled naših kapelica, tih tihih čuvara naše duhovnosti.

NAJSTARIJA žminjska kapelica je ova na Pilju tj. na putu Leprinčani-Grizili. Ima tri reljefa: sv. Antun Padovanski, Kalvarija i nepoznati svetac (reljef oštećen).

Ispod reljefa Kalvarije stoji zapis na talijanskom jeziku, a koji bi u prijevodu značio:

Grešnici koji ovuda prođete, trenutak se poklonite tu Isusu u smrtnoj muci na križu (radi našega grijeha) kome je nazočna Djevica Marija. Pridružite se, dakle, jednim Očenašem i Zdravomarijom.

Kapelice podignute u 19. stoljeću mogu se naći u: Kuharima, Gorenjim Orbanićima, Modrušanima, Tomišićima. Nadalje, iste godine 1897. podignute su čak 3 kapelice: ova na početku ceste za Gorenje Orbaniće, zatim ova uz cestu prije sela Jurići koju podižu mještani sela, kako vidimo iz natpisa; posvećena BDM i ova koja se nakon izmještanja sada nalazi kraj crkvice sv. Antuna. Dvije godine kasnije, 1899. zida se i ova u Kršancima.

Slijede kapelice 20. Stoljeća. Zanimljiva je ova u Vadedijima koja uz ime podizatelja, godinu i kršćanski pozdrav ima izrezbaren i kalež s hostijom. 1903. Orbanići Dolenji. Iz 1905. je ova kapelica na ulazu u selo Kosići.

Ako dođete do Blagari odmah zapažate neobičnu plavu kapelicu. Ima dva lica. Stara kapelica iz 1906. ugrađena je u novu 1996. godine.

Gotovo godinu za godinom niču kapelice u Prkačinima (1908.) u Jurkotima (1909.), Krničarima (1910.) ili ova jedinstvena u Pamićima (1911.) koju podiže Ivan Pamić Tomov. Godina bogata kapelicama bila je i 1913., kada nastaju ove: na raskrižju prije Tankovići, posvećena Gospi Lurdskoj; u Šivatima (Josip Jelenić Xanta), na putu za Leprinčani koju podižu Antun i Marija Erman, te u samom selu Leprinčani.

Podižu se i 1914. godine – u Tomišićima i Vidulinima.

A evo i kapelica koje ove godine broje točno sto godina postojanja:

  • – kapelica u blizini crkvice sv. Bartola s lijepim natpisom: MARIJO MAJKO NAŠA MOLI BOGA ZA NAS GRJEŠNIKE KOJI SE TEBI UTIČEMO.
  • – i druga stogodišnjakinja nalazi se na cesti Žminj-Orbanići D.

Ovi su vjerski znameni bili ‘utkani’ u ambijent naših sela i narednih godina: 1920., 1922., 1924., 1925., 1927. (Laginji, Sv. Foška)., 1928. (Vadediji), 1929. (Karnevali, Gradišće), 1935., 1936., 1937., 1939. i nakon rata 1946., 1948., te 1954. godine: OVU SPOMEN GROBNICU PODIGLI SU MJEŠTANI SELA KRESINI 1954. U SPOMEN ŽRTVAMA FAŠISTIČKOG TERORA DANA 7. 10.1943. OBNOVLJENO 1985.

Slijede fotografije nekih žminjskih kapelica s nepoznatom godinom gradnje, najprije ove ugrađene u zidove kuća ili dvorišta. Kapelica sv. Antuna “puli Bortulini” redovito je treća postaja Tijelovske procesije kroz Žminj. Bez zapisa godine izgradnje su i sljedeće: u Črnjima, Mengićima, i u Žminju (Sv. Petrić kod škole, kod Kalvarije, kapelica zvana Sveta Marija kao i kapelica Sv. Antuna kod groblja).

Mnoge su već kapelice u ovoj akciji uređene, no ima ih još koje vape za obnovom, primjerice ova u Zaharijima, u Križmanima, Leprinčanima, ili ove u Žminju. Nadamo se da ni one neće ostati zapuštene ni biti prepuštene zubu vremena.

No kapelice u Žminju nisu samo relikt prošlosti, podižu se i danas. Slijede fotografije novijih kapelica na području župe.

Prva u nizu tih ljepotica je naša kapelica Srca Isusova. Natpis na malom oltaru kaže:

Isusovu Srcu u čast po želji naše dobre Magde i njoj na spomen o prvoj obljetnici njezine smrti blagoslovio: mons. Antun Bogetić, biskup porečko-pulski 21. svibnja 1997. Isusove godine velikog jubileja kršćanstva. Ovo zdanje molitve i utjehe izraslo iz srca obitelji Peteh i dobročinitelja.

Jednom godišnje, obično u svibnju ili lipnju, ovdje bude i sveta misa za sve naše pokojne.

U godini Velikog jubileja kršćanstva 2000. godina od Kristova rođenja, podiže se marijanska kapelica u Križancima s natpisom POMOĆNICE KRŠĆANA MOLI ZA NAS. U istom selu malo kasnije grade se još dvije manje kapelice; od kojih jedna s natpisom u duhu starozavjetnih psalama: OSLOBODI ME BOŽE SLABEGA ČOVJEKA.

Na čast Božju 2004. godine podiže se kapelica u Lucijanima. Podižu ju Ruža i sin Marijan Jelenić, svećenik (župnik u Vodnjanu).

Dvije godine kasnije 2006., u čast Blažene Djevice Marije grade se dvije kapelice, u Grizilima (Frane Modrušan) i u Antončićima (Josip i Marija Modrušan).

Zagovoru Blažene Djevice Marije Bezgrešne utječe se obitelj Ivan Karlović koji 2007. podiže ovu kapelicu.

Bezgrešnom začeću BDM posvećena je i kapelica obitelji Modrušan u Haluzima koja je blagoslovljena na sam Blagdan 2013. godine. Obje je blagoslovio naš sadašnji župnik Jordan Rovis.

I na kraju, 2014. godine također marijanska kapelica podiže se i u Modrušanima (obitelj Modrušan Emanuel).

Kao što smo vidjeli, brojne su i lijepe naše kapelice. Najčešće s uklesanim kršćanskim pozdravom, godinom gradnje te imenima ili inicijalima onih koji ih podižu. Kapelice su svojevrstan trajni poziv na molitvu, podsjećaju nas da svoj pogled ne zaustavljamo samo na ovozemaljskim stvarnostima već kao putujuća Crkva usmjerimo svoj hod prema vječnoj domovini i blaženstvu u nebu. Nadam se da će ovoj, možemo reći, uspjeloj akciji uređivanja kapelica slijediti i druge aktivnosti na duhovni rast naše župe. Na primjer, moguće je u određenim prigodama organizirati zajedničku molitvu kod pojedinih kapelica (obitelj, selo); više hodočastiti od kapelice do kapelice ili pak u korizmi organizirati križni put od kapelice do kapelice (na biciklima, za mlade). Prvo hodočašće do najstarije kapelice na Pilju nakon njezina uređenja bilo je 13. rujna. Lijep broj hodočasnika svih generacija, potvrđuje da ovakve i slične aktivnosti imaju smisla.

I na samom kraju, hvala župniku Rovisu koji je pokrenuo ovu akciju uređivanja naših kapelica. Hvala i svima vama koji ste doprinijeli da ona uspije. Neka uz trajnu brigu oko uređivanja i kićenja, naše kapelice, gdje god je to moguće, postanu i male oaze sabranosti i molitve.

 

Najave