Subota, 27 travnja, 2024
Novosti

U Balama proslavljen blagdan bl. Julijana

U maloj istarskoj župi Bale-Valle, u Rovinjsko – kanfanarskom dekanatu, proslavljen je svečano u ponedjeljak, 1. svibnja, zaštitnik župe, blaženi Julijan, toga se dana ujedno u Balama obilježava i dan Općine.

Posebno je svečana bila procesija mjestom i euharistija. Procesiju je oko grada pratila Limena glazba iz Rovinja. Djeca u narodnoj nošnji nosila su okićenu sliku bl. Julijana. U procesiji su sudjelovali i barjaktari. Svečanu je koncelebriranu misu sa pet misnika predvodio fra Matija Koren, franjevac i gvardijan iz Rovinja. Euharistiju je pratio župski zbor Bala. Slavlju je nazočio gradonačelnik Edi Pastrovicchio sa suradnicima. Na misi je sudjelovao i negdašnji baljanski župnik velečasni Rudolf Koraca koji je u toj župi služio 35 godina. Sve je uspješno organizirao upravitelj župe vlč. Joško Lišteš sa sjedištem u obližnjem Kanfanaru.

Bale ili Valle imaju za zaštitnika domaćeg sina franjevca bl. Julijana Cesarella. Živio je u samostanu svetog Mihovila Arhanđela na brdu istočno od Bala. Uz mnoge znakove svetosti, posebno je bio uspješan u suzbijanju krivovjerja i pomiritelj feudalaca koji su nastojali proširiti svoje feude. Umro je na glasu svetosti i čudesa 1399. godine. Kasnije je zbog opasnosti od krađe 29. rujna 1597. njegovo tijelo iz samostana preneseno u župnu crkvu. Njegovo je štovanje odobrio 1910. godine papa Pijo X. Dva svjetska rata obustavila su rad na njegovom proglašenju svetim, prenosi IKA.

Blaženikovi se zemni ostaci čuvaju u oltaru desne lađe župne crkve. Na trgu ispred crkve u zvonika nalazi se brončani kip bl. Julijana.

Foto: G. Krizman/IKA

Unutrašnjost prelijepe župne crkve te lapidarija pogledajte u fotogaleriji na ovom linku,

Bale proslavile svog zaštitnika bl. Julijana – Porečka i Pulska biskupija (biskupija-porecko-pulska.hr)

gdje donosimo opširno o proslavi blagdana bl. Julijana 2021. godine, kada je misu predvodio pok. fra Ilija Vrdoljak, koji je preminuo u franevačkom samostanu u Rovinju, 1. siječnja 2022. godine (Rovinj: Preminuo fra Ilija Vrdoljak – Porečka i Pulska biskupija (biskupija-porecko-pulska.hr))

Najave