Utorak, 30 travnja, 2024
Novosti

Održane duhovne vježbe za svećenike Porečke i Pulske biskupije

Svećenici su, zajedno s predvoditeljom, preč. prof. dr. sc. Milanom Šimunovićem, tijekom duhovnih vježbi razmatrali različite aspekte teme „Današnja kriza – izazov i šansa za jačanje svećeničkog identiteta i novu evangelizaciju“.

Od ponedjeljka, 26. do srijede, 28. listopada, svećenici Porečke i Pulske biskupije okupili su se na duhovnim vježbama u Novigradu, u Pansionu Emaus.

Duhovne vježbe predvodio je preč. prof. dr. sc. Milan Šimunović. Završno misno slavlje predvodio je porečki i pulski ordinarij mons. dr. Dražen Kutleša.

Izjava predvoditelja: https://youtu.be/PIr4J-ailoM

Pozivu na duhovne vježbe se odazvalo dvadesetak svećenika, no nekolicina od toga broja nisu nazočili završnom misnom slavlju zbog zlatomisničkog jubileja u Tinjanu.

Biskup je na početku misnog slavlja zahvalio preč. Šimunoviću na prihvaćanju poziva za predvođenje duhovnih vježbi, te izrazio zadovoljstvo vrlo pozitivnim dojmovima koje su svećenici izrazili.

Prigodnu homiliju tijekom završnog misnog slavlja izrekao je predvoditelj duhovnih vježbi. On je na poseban način stavio naglasak na potrebu jačeg angažmana i intenzivnijeg nastojanja u ostvarenju svećeničkog zajedništva kako bi to zajedništvo rezultiralo i plodonosnijim suradnjama i zajedničkim djelovanjima u pastoralu po dekanatima i u dijecezi općenito.

Za nadvladati ‘stvaralačku zbunjenost’ koja se može pojaviti kod klera kao rezultat utjecaja poteškoća i nepovoljne situacije propovjednik je kao mogući prijedlog reakcije spomenuo ‘prezbiterorum ordinis’, jače formiranje prezbiterijskih zajednica. Potrebno je stvarati timove i tako intenzivirati i bolje organizirati pastoralno djelovanje s mjesnim ordinarijem na čelu. Potrebno je prevladati sve međusobne razlike u mišljenjima i stavovima koje postoje zbog razlika u provenijenciji i formaciji, te se zalagati i zajednički ljude privoditi Kristu, jer samo skladna suradnja rezultira simfonijom. Propovjednik je nadalje izrekao pojašnjenje zašto je Isus za svoje učenike dijelom odabrao ribare, zato je oni svojim mrežama traže ribu tamo gdje se ona nalazi i gdje se grupira, tako i svećenici trebaju odlaziti tražiti ljude.

Potrebno je paziti da naše župe ne postanu ‘zaspali giganti’, naglasio je propovjednik, jer Crkva je jedna velika snaga, koja, udružena, može osvojiti svijet za Krista, zaključio je propovjednik.

U završnom obraćanju biskup je uz zahvalu predvoditelju na lijepom i pobožnom predvođenju duhovnih vježbi, naglasio, kao što su apostoli, iako različitih provenijencija, prevladali razlike i zajedno slijedili Isusa, potrebno je znati prevladati naše razlike u mišljenjima i raditi zajedno za opće dobro, i učiniti najbolje što se može s raspoloživim snagama.

Prvi dan duhovnih vježbi svećenici su započeli razmatranjem na temu „Kako se susretati s redovitim i izvanrednom strahovima i tjeskobama?“. U drugom razmatranju prvoga dana bilo je riječi o pomanjkanju nade i nedostatku poleta kao najvećem grijehu današnjice, a predavač je istaknuo kako se izlaz nalazi u pozitivnom vjerničkom i svećeničkom usmjerenju , u bratskom zajedništvu. Treće razmatrane bilo je na temu svećenikovog identiteta danas, u krizama i poteškoćama koje nosi današnji svijet. Drugi dan započeo je razmatranjem na temu „Naša kriza u svjetlu krize Isusove galilejske službe“. Drugo predavanje drugog dana bilo je o svećeniku pastoralcu danas, pred novim izazovima i dilemama. Popodnevno razmatranje drugoga dana bilo je o molitvi. Trećeg dana, prije završnog misnog slavlja svećenici, zajedno sa predvoditeljom razmatrali su aktualne praktične teme uz svoje pastoralno djelovanje, o Crkvi kao ‘malom stadu’, promjenama, otporu, konformizmu, antikonformizmu, strahu od novoga, i sl.

Sudionici su se razišli nakon zajedničkog objeda.

Najave