Subota, 27 travnja, 2024
Novosti

Pula: Tijelovska procesija

Središnja proslava svetkovine Tijelova u Puli održana je večernjim satima,  svečano misno slavlje, u koncelebraciji dvadesetak svećenika, u pulskoj je katedrali Uznesenja Marijina predvodio biskup u miru Ivan Milovan.  

Biskup je u prigodnoj homiliji naglasio pojam  tajne vjere, pred kojom, za shvatiti ju, treba stati otvorene duše.

Tajna vjere najveća je svetinja vjere, nastavio je biskup. Krist nam je objavio Boga, a njegov primjer najbolje očitava riječ svetost, spremnost da se posvema preda za čovjeka. Dajući se stalno, kroz sva vremena za čovjeka u spomen-činu euharistije, Isus nam to i govori „ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta“. Dajući nam se u sakramentu euharistije on nam omogućuje da možemo živjeti kako je on živio. Za razliku od ostale hrane, ta duhovna hrana se ne pretvara u nas, nego pretvara nas u sebe, pojasnio je biskup. Euharistija je snaga za život, rekao je biskup te podsjetio kako je blaženi Miroslav Bulešić, neposredno prije nego je podnio mučeništvo slavio misu na oltaru Presvetog Srca Isusova, te se nakon služenja mise zadržao u molitvi pred tim oltarom; zapisao je to biskupov delegat u svojim sjećanjima. Nije li to bila snaga za mučeništvo koje je uslijedilo?, upitao je propovjednik. Današnjom svetkovinom častimo tajnu vjere u duši i javno, izvanjski, kako bi rasli u vjeri i bili u svijetu svjedoci živoga Boga, zaključio je biskup.

Uslijedila je tradicionalna procesija Rivom, Ulicom sv. Ivana te Scalierovom ulicom do crkve sv. Antuna Padovanskog, gdje je na trijemu ispred crkve biskup podijelio Tijelovski blagoslov. Tijekom misnog slavlja i procesije pjevali su združeni zborovi pulskih župa. 

Najave