Petak, 19 srpnja, 2024
Novosti

Papa Franjo posjetio Sarajevo

6. 6. 2015. Apostolski pohod pape Franje Sarajevu

Papa Franjo: Sarajevo je Jeruzalem Zapada

” To je apostolsko putovanje za mir. Sarajevo je toliko patilo tijekom povijesti, a sada je u lijepom hodu mira, kazao je Franjo i naglasio kako je taj grad Jeruzalem Zapada. Sarajevo je raskrižje kultura, naroda i religija. Potrebno je graditi uvijek nove mostove, ali i štititi i obnavljati postojeće. Treba znati vrednovati ono što zbližuje i na razlike gledati kao na mogućnost rasta u štovanju drugih.”

(Više fotografija i zanimljivosti o pohodu pape Franje Sarajevu pogledajte na našoj facebook stranici:

https://www.facebook.com/pages/Pore%C4%8Dka-i-Pulska-biskupija/603129679787926 )

 Papina homilija na misi na stadionu Koševo

I u našemu vremenu težnja za mirom i trud oko njegovog postizanja sukobljavaju se s činjenicom da se u svijetu trenutno vode toliki oružani sukobi. To je jedna vrsta trećega svjetskog rata, koji se vodi “u dijelovima” te se, u kontekstu globalne komunikacije, doživljava prava ratna klima. – Danas se, draga braćo i sestre, još jednom iz ovoga grada uzdiže vapaj naroda Božjega i svih muškaraca i žena dobre volje: nikada više rata!

Mir je Božji dar, Božji plan za čovječanstvo, povijest i sve stvoreno. To je plan koji uvijek nailazi na protivljenja čovjeka i zloga, rekao je papa Franjo u homiliji na misi na stadionu Koševu u sklopu svoga apostolskog pohoda Sarajevu.

I u našemu vremenu težnja za mirom i trud oko njegovog postizanja sukobljavaju se s činjenicom da se u svijetu trenutno vode toliki oružani sukobi. To je jedna vrsta trećega svjetskog rata, koji se vodi “u dijelovima” te se, u kontekstu globalne komunikacije, doživljava prava ratna klima, upozorio je Papa te nastavio: Postoje neki koji bi namjerno htjeli stvarati i izazivati ovu klimu, posebno oni koji nastoje izazvati sukobe među različitim kulturama i civilizacijama, te oni koji smišljaju ratove kako bi prodavali oružje. Ali rat podrazumijeva djecu, žene i starce u izbjegličkim kampovima; podrazumijeva prisilno napuštanje domova; podrazumijeva razrušene kuće, ulice i gospodarske objekte; podrazumijeva iznad svega tolike razorene živote. Vi to vrlo dobro znate, jer ste sve ovo doživjeli upravo ovdje: kolika patnja, kolika razaranja, kolika bol! Danas se, draga braćo i sestre, još jednom iz ovoga grada uzdiže vapaj naroda Božjega i svih muškaraca i žena dobre volje: nikada više rata!, snažno je istaknuo Papa.

Usred ove ratne klime, nastavio je Papa, poput sunčeve zrake koja prodire kroz oblake odzvanja Isusova riječ u Evanđelju: “Blago mirotvorcima” (Mt 5,9). Poziv je ovo uvijek aktualan koji vrijedi za svaki naraštaj. Ne kaže “Blaženi propovjednici mira”: svatko je sposoban govoriti o njemu, čak na licemjeran i lažan način. Ne. Kaže: “Blago miro-tvorcima”, to jest, onima koji ga tvore, stvaraju. Stvarati mir svojevrsno je umijeće: zahtijeva se strast, strpljivost, iskustvo, postojanost. Blaženi su oni koji siju mir svojim svagdanjim radom, s gestama služenja, bratstva, dijaloga, milosrđa… Upravo će se ovi “sinovima Božjim zvati”, jer Bog sije mir uvijek i posvuda; u punini vremena poslao je u svijet svojega Sina da imamo mir! Stvarati mir je posao koji se neumorno ostvaruje svakoga dana, korak po korak.

Ali kako se stvara, kako se ostvaruje taj mir?, zapitao se Papa te odgovorio riječima proroka Izaije: Mir je djelo pravde. Niti ovdje se ne radi o teoriji i planiranju pravde, već o pravdi koja je primijenjena, življena. Novi Zavjet nas uči kako je savršeno ispunjenje pravde ljubiti bližnjega kao sebe same. O, kako se mijenjaju stvari kada, s milošću Božjom, slijedimo ovu zapovijed. To je zbog toga jer se mi mijenjamo! Ona osoba, onaj narod kojega sam dosada doživljavao kao neprijatelja, zapravo ima isto lice kao i ja, moje srce, moju dušu. Imamo istoga Oca na nebesima. Dakle, istinska bi pravednost bila činiti toj osobi, tome narodu, sve ono što bih volio da bude učinjeno meni i mome narodu, poručio je Papa.

U nastavku homilije Papa je istaknuo kako nam je sveti Pavao pokazao prijeko potrebne osjećaje za stvaranje mira: “Zaodjenite se u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost te podnosite jedni druge praštajući si, ako tko ima protiv koga kakvu pritužbu! Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi!”.

To su osjećaji koji nam pomažu da, ondje gdje živimo, postanemo “umjetnici” u stvaranju mira. No, ne dajmo se zavaravati da ovo ovisi samo o nama! Pali bismo tada u prazni moralizam! Mir je dar Božji, ne u kakvom magijskom smislu, nego upravo u ovomu: On – Krist, sa svojim Duhom, može utisnuti u naša srca i tijela ove osjećaje i učiniti nas istinskim oruđem svojega mira. I, ponirući još dublje, Apostol nam govori kako je mir dar Božji baš zato jer je plod njegove pomirbe s nama. Samo ako se pomiri s Bogom, čovjek postaje pravi mirotvorac, rekao je Papa.

 APOSTOLSKO PUTOVANJE PAPE FRANJE U SARAJEVO

 PROGRAM

Subota, 6. lipnja 2015.

 07:30

Polazak zrakoplovom iz Rima/Fiumicino za Sarajevo

09:00

Službeni doček na Međunarodnom aerodromu Sarajevo

09:30

CEREMONIJA DOBRODOŠLICE na trgu ispred Predsjedničke palače

KURTOAZNA POSJETA DRŽAVNOM PREDSJEDNIŠTVU u Predsjedničkoj palači

10:10

SUSRET S VLASTIMA (govor Svetog Oca)

11:00

SVETA MISA na stadionu Koševo (propovijed Svetog Oca)

13:15

Sastanak i ručak s biskupima Bosne i Hercegovine i s Papinom pratnjom u Apostolskoj nuncijaturi

16:20

SUSRET SA SVEĆENICIMA, REDOVNICIMA I REDOVNICAMA, BOGOSLOVIMA I SJEMENIŠTARCIMA u Katedrali (Govor Svetog Oca)

17:30

EKUMENSKI I MEĐURELIGIJSKI SUSRET u Franjevačkom međunarodnom centru (govor Svetog Oca)

18:30

SUSRET S MLADIMA u Nadbiskupijskom centru za mlade „Ivan Pavao II“ (Govor Svetog Oca)

19:45

CEREMONIJA OPROŠTAJA na Međunarodnom aerodromu Sarajevo

20:00

Polazak u zrakoplovu prema Rimu

21:20

Dolazak u Rim/Ciampino.

Najave