Ponedjeljak, 29 travnja, 2024
Novosti

Proslava Sv. Mihaela Arkanđela u Žminju

U ponedjeljak, 29. rujna 2014. svečanom misom u 11 sati, u župnoj crkvi u Žminju proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika sv. Mihaela arkanđela.

Misu je predvodio preč. Milan Mužina, župnik župe Sv. Pavla u Puli. U koncelebraciji je sudjelovalo dvadesetak svećenika, onih rodom iz Žminja te župnika susjednih župa. Svake godine, već po tradiciji, o blagdanu zaštitnika župe misu predvodi jedan od svećenika rodom iz Žminja.

Misnom slavlju nazočili su i predstavnici Policijske postaje Rovinj, općinski načelnik Marko Krizman te predstavnici općinskog poglavarstva, ravnatelji i djelatnici vrtića i škole, te drugih institucija. Misno slavlje pjevanjem je uzveličao župni zbor, a nekoliko pjesama otpjevao je zbor Osnovne škole pod vodstvom prof. Anđele Damjanić. „Iz tajne Božje svetosti proizlazi štovanje triju arkanđela, rekao je preč. Mužina u prigodnoj homiliji. „Anđeli, kao duhovna bića izmiču svakom povijesnom razmatranju, unatoč tome, na temelju svetopisamskih zapisa ipak nešto doznajemo o njima. Osim zasigurno najpoznatijeg Mihaela, propovjednik je govorio i o Gabrielu i Rafaelu. Gabriela, koji je Zahariji navijestio rođenje Ivana Krstitelja, te Mariji rođenje Spasitelja, svaki dan spominjemo kada na zvuk zvona molimo „Anđeo Gospodnji“. Rafael, čije ime znači Bog koji liječi, posebno se spominje u Starom zavjetu, u knjizi o Tobiji, gdje Bog pomaže u situaciji teških kušnji šaljući Rafaela kao duhovnog liječnika, zato ga valja zazivati u teškoćama života, naglasio je propovjednik.

G. Krizman

Najave