Nedjelja, 28 travnja, 2024
Novosti

Rovinj proslavio sv. Eufemiju

U četvrtak, 16. rujna u Rovinju je svečano proslavljen blagdan zaštitnice grada, sv. Eufemije. Brojnim kulturnim, zabavnim i sportskim manifestacijama koje su se održale od 05. do 19. rujna proslavljen je Dana Grada Rovinja i blagdan zaštitnice. U nedjelju, 05. rujna na glavnom rovinjskom gradskom Trgu maršala Tita održan je sedmi tradicionalni „Koncert Sv. Eufemiji“ kojeg je organizirao rovinjski kantautor duhovne glazbe Davor Terzić. U programu koji su vodili Slavko Nedić i Vesna Terzić nastupili su Luka Balvan iz Zagreba, „Laudantes“ iz Šibenika, „Davidias“ iz Zagreba, Antonio Tkalec iz Varaždina, Maja Tadić iz Rijeke, RiM iz Zagreba, zatim domaći izvođači Patrizia Sfettina-Jurman, Eleonora Dobrović te Davor Terzi>ć i njegov Zbor mladih sv. Eufemije.

U petak 10. rujna  u Multimedijalnom centru održana je promocija  monografije «Dom čine ljudi» povodom 110. obljetnice rovinjskog Doma za starije i nemoćne osobe «Domenico Pergolis». U subotu, 11.rujna, osim brojnih sportskih susreta uvečer je u župnoj crkvi Sv. Eufemije održan X. Susret pjevačkih zborova u kojem su učestvovali: Komorni zbor «Rubino» iz Rovinja, Zbor «M. Brajša-Rašan» iz Pule, Zbor «Prvi Komin Snježanin» iz Zagreba, te  Zbor «Città di Cervignano» iz mjesta Cervignano u talijanskoj pokrajini Friuli Venezia Giulia. U srijedu 15.rujna nakon svečane sjednice Gradskog Vijeća i brojnih glazbenih nastupa na središnjem trgu održana je  demonstracija tradicionalne prerade grožđa, smotra istarskih vina te su pripremane srdele za posjetioce.

Na sam blagdan, u četvrtak, 16.09., u jutarnjim satima održana je misa na talijanskom jeziku, drugom službenom jeziku grada Rovinja, na kojoj su sudjelovali brojni esuli. Središnje dnevno blagdansko misno slavlje ove je godine predvodio  dr. Slavko Zec,  kancelar krčke biskupije.  Svečanu večernju euharistiju predvodio je porečki i pulski ordinarij mons. Ivan Milovan u koncelebraciji sa preč. mr. Ilijom Jakovljevićem, biskupijskim kancelarom i ekonomom, domaćim župnikom preč. mr. Milanom Zgrablićem te drugim svećenicima iz dekanata. Koncelebrirao je i mons. Zvonimir Sekelj, župnik zagrebačke župe sv. Blaža, a orkestar i zbor iz te župe pod ravnanjem mo. Ronija Brausa glazbom su uzveličali tu biskupsku misu. Tradicionalno, na blagdan Sv. Eufemije, osim brojnih vjernika iz svih djelova Istre koji su stigli kopnom, hodočasnici iz nešto sjevernijih priobalnih župa Vrsar, Funtana i Fuškulin doplovili su brodicama u pratnji svojih župnika.

U nadahnutoj homiliji porečki i pulski ordinarij okupljene je vjernike pozvao na razmišljanje o vjeri u svjetlu aktualnog vrlo delikatnog posjeta Svetog Oca pape Benedikta XVI.  Engleskoj te beatifikacije kardinala Johna Newmana. Govoreći o tom novom blaženiku Crkve mons. Milovan je istaknuo kako je njegovo obraćenje i cjelokupni duhovni hod temeljno obilježen traženjem istine. Tom Božjem ugodniku, kao i svim drugim svecima i blaženicima vjera je bila nutarnje svjetlo – istina, nada, snaga i smisao života. A upravo je na njih mislio blagopokojni papa Ivan Pavao II. kada je u prigodi prelaska u novo tisućljeće pozva Crkvu neka „na poseban način čuva spomen na mučenike i svjedoke vjere“, istaknuo je biskup, jer su nam upravo oni najsvjetliji uzori u vjeri. Blagdan Sv. Eufemije poruka je o istini koju je Eufemija otkrila u vjeri Crkve, rekao je propovjednik te nastavio citirajući Katekizam Katoličke Crkve istaknuvši da je „vjera ljudski čin u kojem dajemo posluh uma i volje Bogu koji se objavljuje“.

Spomenuvši činjenicu da je sv. Eufemija u likovnim ostvarenjima često prikazana u studentskom plaštu onoga vremena, dakle kao učenica, biskup je naglasio ono što mora biti temeljna zadaća i poslanje svih institucija koje sudjeluju u odgoju mladih – prenošenjem kršćanskih vrednota zajedno raditi na izgradnji mladih osoba potičući ih na rad, solidarnost, spremnost na dijalog, posluh savjesti, pa i na sposobnost odricanja. Nakon misnog slavlja održan je tradicionalni ophod vjernika oko oltara Sv. Eufemije. (G. K.)

Najave