Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
Novosti

Proslava Gospe od Žalosti u Murinama

Od izgradnje novog pastoralnog centra Gospe od Žalosti u Murinama 1992.g., pobožnost Majci Božjoj Žalosnoj sve je bogatija i sadržajnija. Naime, gotovo četiri desetljeća nakon rušenja stare umaške crkve posvećene Gospi od Žalosti (1954.), početkom devedesetih godina(1992.) blagoslovljen je novi istoimeni pastoralni centar u naselju Murine. Koliko vjernici ovog podneblja drže do proslave ovog blagdana najbolje pokazuje ispunjena crkva. Svećenici umaško-oprtaljskog dekanata, negdašnji umaški župnici vlč. Sergije Jelenić i mons. Vilim Grbac, te tradicionalno prisutan dr. Jerko Valković s riječke Teologije, koncelebrirali su u svečanom misnom slavlju koje je predvodio mons. Grbac, sada pulski dekan i župnik pulske katedrale Uznesenja BDM.

Na početku službe euharistije mons. Grbac je posvetio novi kip Gospe Žalosne koji će krasiti ovo svetište, a dar je jedne umaške obitelji koja je željela ostati anonimna. Prošlogodišnja posveta postaja križnog puta u istom stilu, sada je upotpunjena novim obilježjem svetišta prekrasnim kipom Marije Žalosne. U prigodnoj i nadahnutoj riječi homilije mons. Grbac je istaknuo:

„Ovo je dan slavlja. Nemamo niti najmanjeg razloga za žalost. Mi smo okupljeni da slavimo Majku Božju i sedam žalosti koje je tako skrušeno prihvatila i podnijela, u boli i suosjećanju s našim Spasiteljem koji nam je svoji hodom do Golgote i raspinjanja na križu darovao život vječni. Znano nam je da križ donosi spasenje, zato se nemojmo umoriti prihvaćati i nositi svoj križ svakodnevno, putem koje nam je naš razapeti, a potom uskrsnuli  Spasitelj darovao život vječni“, naglasio je mons. Vilim Grabac

Za glazbeni ugođaj ovog liturgijskog čina osebujnošću glasovnog izričaja pobrinuli su se članovi župnih zborova iz Savudrije, Sv. Marije na Krasu i Umaga, za što im se zahvalio dr. Josip Grbac, župnik Savudrije i rektor svetišta u Murinama. Na kraju misnog slavlja mons. Grbac je izrazio zahvalnost svima koji se nesebično posvećuju ovom sakralnom zdanju, kroz brojne donacije, skrb o crkvi i svekolikom uređenju njena okruženja.   U atriju crkve Majke Božje od Žalosti, uz hranu i kolače koje su pripremili domaći župljani, blagdansko slavlje je dugo potrajalo.(M.G.)

Najave