Subota, 27 travnja, 2024
Duhovna zvanja

Mlada misa vlč. Alena Žufića u pulskoj prvostolnici

Vlč. Alen Žufić za svoje je mladomisničko geslo odabrao riječi iz Ivanova evanđelja: „ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite…“(Iv 15,16)

U pulskoj katedrali Uznesenja BDM, u nedjelju 06. lipnja, dan nakon primanja reda prezbiterata,  mladomisnik  Alen Žufić prvi je put predvodio euharistijsko slavlje. Pred njegovom rodbinom, prijateljima i drugim vjernicima koji su ispunili pulsku prvostolnicu uz mladomisnika su koncelebrirali: katedralni župnik mons. Vilim Grbac, vlč. mr. Alejandro Castillo, duhovnik Bogoslovnog sjemeništa u Rijeci, vlč. dr. Michele Capasso, prefekt studija pri Biskupijskom misijskom sjemeništu „Redemptoris Mater“ u Puli i vlč. Daniel Saturi, rektor sjemeništa „Redemptoris Mater“ u gradu Portu u Portugalu. Vlč. Saturi prvi je rektor tog netom osnovanog sjemeništa kojeg je papa Benedikt XVI. blagoslovio prilikom svog nedavnog posjeta Portugalu.

Prigodnu homiliju izrekao je vlč. Castillo. Spominjući dnevna čitanja propovjednik je naglasio kako Bog ponekad i neprimjetno mijenja srž osobne situacije svakoga čovjeka donoseći nadu i tamo gdje izgleda bezizlazno.  Poput mladića kojeg Isusu u Lukinu evanđelju daje majci nakon što ga je oživio, tako i Bog može sa svakim čovjekom započeti iz početka nakon što ga izvuče iz tame grijeha i stavi u krilo majke Crkve, rekao je propovjednik.

Na kraju misnog slavlja prigodnim čestitikama mladomisniku se obratio i mons. Grbac koji je istaknuo kako je velika milost i radost za župu slaviti mladu misu upravo u Svećeničkoj godini. Zahvalio je mladomisnikovoj obitelji i njegovoj neokatekumenskoj zajednici te mu čestitao na ovom životnom opredjeljenju kojim odabire uvijek i bezuvjetno stati na stranu pravde, istine i poštenja. Mons. Grbac je istaknuo kako je Alenovo djelovanje u župi tijekom šestomjesečne prakse u godini đakonata bilo pravo osvježenje za župu jer je u svoje služenje unosio sve svoje vrline. U ime župljana katedralne župe Uznesenja BDM čestitike mladomisniku izrekla je Vilma Žmak, a župljani su mu već prethodno poklonili svečanu misnicu koju je nosio tog dana.

Na kraju se nazočnima obratio i sam mladomisnik prije svega zahvalivši Bogu na primljenoj milosti, ali i na svim osobama preko kojih je djelovao u njegovom životu vodeći ga do ovog toliko željenog trenutka. Zahvalio je svojim roditeljima na strpljenju te kratko iznio obiteljsku situaciju slijedom koje je prema njegovim riječima, upravo u Katedrali upoznao vjeru. Zahvalio je svojoj 3. neokatekumenskoj zajednici Katedrale, dr. Capassu, mons. Grpcu a na poseban način  vlč. Castillu sa kojim je proveo značajnu godinu itinerancije u župi Kanfanar, te je naglasio kako je mons. Grbac svojim djelovanjem nastavio tamo gdje je vlč. Castillo stao.

Mlada misa završena je tradicionalnim ljubljenjem mladomisničkog križa, a potom je uslijedio zajednički domjenak svih nazočnih u atriju i župnim prostorijama.

Najave