Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
Novosti

Pismo svećenicima uz završetak Svećeničke godine

Subraćo svećenici,

Na ovogodišnji blagdan Srca Isusova završava Svećenička godina koju je lani  providnosno potaknuo Sveti Otac i koja je u svoj Crkvi bila široko prihvaćena. Svećenicima je ovo bila prigoda da još dublje, umom i srcem, proniknu «dar i otajstvo» kojim su zahvaćeni, a cijeloj je Crkvi to bio poziv da se sa zahvalnošću, molitvom i spremnošću na što bolju suradnju svećenika i laika, sjeti svojih duhovnih pastira. U ovom vremenu kad se u medijima neumjereno ističu sablazni koje su počinili neki svećenici, postoji opasnost da se zaboravi onaj najveći broj svećenika: uzornih, predanih služenju braći, koji žive pastoralnu ljubav u vjernosti, zauzetosti, skromnosti i strpljivosti, u traženju uvijek novih inicijativa za naviještanje evanđelja spasa.

Subraćo svećenici, «želimo vam još jednom reći, da prepoznajemo ono što vi jeste i što činite u Crkvi i svijetu. Crkva vas voli i prati vas s poštovanjem i divljenjem. Vi ste radost za naš katolički narod u svijetu, on vas prihvaća i podržava, posebno u ova vremena trpljenja.» (Pismo Kongregacije za kler, 12.4.2010.)

Kao biskup ove mjesne Crkve zahvaljujem vam na vašem predanom radu u župnim zajednicama i u drugim službama koje su vam povjerene i od kojih ne bježite, nego na biskupov poziv «podmećete leđa» jer volite Crkvu i želite joj služiti na mjestu i na način kako je to ovog časa najpotrebnije (a nama osobno ne nužno najkomotnije). Nenadmašni su nam uzori sv. Ivan M. Vianney, naš don Miro Bulešić i mnogi drugi.

Draga subraćo, želimo na kraju na svečan način, čitava naša biskupijska obitelj porečka i pulska – svećenici, redovnici, redovnice, vjernici laici – zaključiti ovu Svećeničku godinu liturgijskim slavljem koje će se održati na blagdan Srca Isusova, u petak 11. lipnja 2010. navečer kod crkve Svete Marije Svetomore (Žminj). Učinite sve da s vama na slavlje u Žminj dođe što više vaših župljana, organizirajte prijevoz autobusom.

Dođite da zajedno zahvalimo za Svećeničku godinu, godinu molitve i razmišljanja o svećeništvu, te da se učvrstimo u zajedništvu jednog prezbiterija. Zahvalno slavlje bit će svojevrstan zaključak ali i poticaj za nov početak. Zahvalit ćemo Gospodinu također za svećenike mučenike i svjedoke vjere kojima ćemo ondje postaviti ploču. Molit ćemo za nova duhovna zvanja koja su jamstvo budućnosti Crkve.

Neka nam Duh Sveti pomogne da budemo pozorni na ono što nam on danas govori. Tako ćemo obnovljenom snagom i radošću moći vršiti svoje služenje u Crkvi i svijetu, znajući da Gospodin, onaj koji vodi svu povijest, ostaje s nama zauvijek.

A Blažena Djevica Marija, Majka i Kraljica svećenika, neka nas prati svojim zagovorom i primjerom u vjernom nasljedovanju njezina Sina Isusa Krista.

U Poreču, na blagdan Fatimske Gospe, 13.5.2010.
+Ivan Milovan, biskup porečki i pulski

Najave