Ponedjeljak, 29 travnja, 2024
Novosti

Biskup Milovan blagoslovio novo sjedište Instituta „Ivo Pilar“ u Puli

Nakon petnaest godina djelovanja pulski područni centar Instituta „Ivo Pilar“ dobio je prostorije u zgradi Doma oružanih snaga koje je uz prigodnu svečanost u ponedjeljak, 23.lipnja blagoslovio porečki i pulski biskup mons. Ivan Milovan. Svečanost  u Crvenom salonu Doma oružanih snaga započela je istarskom himnom „Krasna zemljo“ u izvedbi renomiranog pulskog tenora Zorana Tomaića uz glasovirsku pratnju prof. Jadranke Celić. Nazočnima se na početku obratio dr. Stipan Trogrlić, voditelj pulske podružnice koji je ovom prigodom prikazao djelovanje ovog područnog centra od osnivanja do danas te spomenuo namjeru uključivanja u rad novoosnovanog istarskog Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Centar u Puli osnovan je 29. siječnja 1993. kao istraživačka jedinica instituta. Dr. Trogrlić je također napomenuo činjenicu da je Područni centar Pula od svojeg osnivanja do danas organizirao 40 znanstvenih tribina „Znanost i društvo“ te pokrenuo projekt “Istarski Hrvati: između potisnutog identiteta i usporene integracije”. Jedan od osnivača podružnice, dr. Miroslav Bertoša prisjetio se samog pokretanja ideje osnivanja pulskog područnog centra kada je trebalo, pronači prostor, okupiti suradnike te započeti spomenute znanstvene tribine i projekt kako bi se pristupilo multidisciplinarnom i interdisciplinarnom istraživanju istarske prošlosti i sadašnjosti u najrazličitijim aspektima. O institutu, njegovom osnivanju i djelatnostima govorio je ravnatelj Vlado Šakić. Institut društvenih znanosti Ivo Pilar javna je znanstvenoistraživačka ustanova utemeljena 1991. godine. Djelatnosti Instituta Pilar su: znanstveno-istraživački i stručni rad u području društvenih i humanističkih znanosti, nakladništvo, organizacija znanstvenih i stručnih skupova, tribina i predstavljanja knjiga te bibliotečno-dokumentacijska aktivnost. Tijekom petnaest godina postojanja Instituta Pilar njegovi djelatnici sudjelovali su u realizaciji 148 znanstveno-istraživačkih projekata. Administrativno sjedište Instituta je u Zagrebu, a područni centri utemeljeni su u Osijeku, Puli, Splitu Vukovaru, Gospiću i Dubrovniku. U Institutu je zaposleno 95 znanstvenika iz znanstvenih polja sociologije, psihologije, povijesti, filozofije, demografije, antropologije, etnologije, ekonomije, kliničkih medicinskih znanosti, politologije, prava, teologije i znanosti o književnosti. Napomenuto je da institut može primiti još oko 50-ak znanstvenika iz raznih područja a od toga će u istarskoj podružnici biti primljeno desetak.

Nazočnima su se još obratili i pulski gradonačelnik Boris Miletić, brigadir Dario Matika, predstojnik kabineta predsjednika Hrvatskog sabora Mišo Munivrana, predsjednik upravnog odbora Nevio Šetić te u ime Ministarstva znanosti obrazovanja i športa dr. Emira Bečić. Po završetku obraćanja govornika te nekoliko glazbenih brojeva uzvanici su otpraćeni do novih prostorija instituta kako bi nazočili svečanom blagoslovu kojeg je podjelio biskup Milovan. On je ovom prigodom istaknuo zadovoljstvo zbog otvaranja prostorija ovog instituta u Puli koji će, istaknuo je, svojim projektima doprinijeti boljem upoznavanju prošlosti i sadašnjosti društva na ovim prostorima. Biskup je također napomenuo činjenicu da je Institut Ivo Pilar suorganizator u pripremi obilježavanja 150. Objletnice preuzimanja Porečke i Pulske biskupije sa strane biskupa Jurja Dobrile i 30. Obljetnice sjedinjenja „Istarske Crkve“ koja će se održati u Poreču 27. rujna ove godine.

G. Krizman

Najave