Utorak, 21 svibnja, 2024
Novosti

Biskup Milovan na proslavi blagdana sv. Ivana Krstitelja

Biskup porečki i pulski mons. Ivan Milovan predvodio je u utorak, 24.lipnja 2008. svečano koncelebrirano misno slavlje u župi i samostanu sv. Ivana Krstitelja u Puli. Trodnevnicu kojom su se vjernici ove župe pripravljali za blagdan naslovnika župe predvodio je prvog dana, u subotu, 21.lipnja o. Nikola Rožanković, župni vikar ove župe, a slijedeća dva dana, u nedjelju i ponedjeljak, predvodio je o. Martin Jaković, župnik župe sv. Duha u Zagrebu. Svečano večernje misno slavlje na sam blagdan biskup je predvodio u koncelebraciji o. Jakovića, pulskog dekana Sergija Jelenića te više svećenika iz dekanata. U prigodnoj homiliji biskup je naglasio kako je blagdan rođenja sv. Ivana Krstitelja „ljetni Božić“ jer se slavi točno šest mjeseci prije Božića. Naglasivši kako je sv. Ivan Krstitelj bio „izmoljeno i željeno djete“ biskup se osvrnu na problematiku neetičkih i nemoralnih postupaka kojima parovi pribjegavaju kako bi spriječili začeće, a zatim nerjetko pribjegavaju neprirodnim metodama začeća. „Djete je Božji dar“ naglasio je biskup,“a roditelji su suradnici u ostvarenju Božjeg plana, no djete je i obveza jer mu treba pružiti cijeloviti odgoj i i omogućiti da usvoji ispravne životne vrijednosti.“

„Sv. Ivan Krstitelj imao je jedinstveni poziv i poslanje, pripremiti narod za povijesni trenutak dolaska Isusa Krista“ rekao je biskup te naglasio kako svako zvanje, svaki poziv donosi veću ili manju odgovornost prema društvu, a Ivanov je poziv, poput Petrovog, i drugih, bio sav za druge. „Isus Krist došao je kao veliki donositelj Radosne vijest, došao je biti uzorom svim ljudima, isto je tako Crkva trajno pozvana prenositi Radosnu vijest svemu svijetu i truditi se u nastojanju da bude uzor životom i riječju“, rekao je biskup. On je nadalje podsjetio na poziv koji je često upućivao blagopokojni papa Ivan Pavao II. za Novu evangelizaciju, novim suvremenim načinima pronositi istu Radosnu vijest, i to napose danas kada postoje velika duhovna lutanja nakon destruktivnih ideologija koje su obilježile čovječanstvo u prošlom stoljeću, nadasve je sada potrebno da Crkva pomogne ljudima nanovo otkrivati ljepotu onoga što je Bog postavio, otkrivati smisao za neprolazne vrijednosti: život, brak, obitelj, žrtva, duhovna zvanja…i pomagati u življenju tih vrednota. Biskup je na kraju istaknuo važnost zajedništva u župnim zajednicama, naglasivši kako bi upravo župe trebale biti „dom i škola zajedništva“.

Sv.Ivan

Po završetku misnog slavlja nazočnima se zahvalom obratio župnik domaćin, o. Krunoslav Kemić, a druženje u zajedništvu je nastavljeno prigodnim domjenkom na prostoru ispred crkve.

Ovo je misno slavlje održano u novoj još nedovršenoj župnoj crkvi, čija je gradnja započela 2004.godine i sada se nalazi u završnoj fazi. Gvardijan samostana, o. Bernardin Filinić je i ovom prigodom pozvao sve nazočne na pružanje financijske potpore dovršetku izgradnje crkve, a po izlasku vjernicima su podjeljeni i letci sa slikom finalnog izgleda projekta te uplatnicom za uplatu na račun samostana.

G. Krizman

Najave