Srijeda, 17 travnja, 2024
Novosti

Lancarice za Dom „Vila Maria“

U Domu za psihički bolesne odrasle osobe „Vila Maria“ u Puli održan je u utorak 17.lipnja prigodni kulturno-umjetnički program povodom dana Humanitarne udruge „Lancarice“. Susret su pjesmom otvorili članovi zbora korisnika i djelatnika doma pod vodstvom prof. Danice Benčić, a korisnice doma koje su nastupile u drugom dijelu programa, Danijela i Gabrijela Pernić, ove su godine osvojile drugo mjesto na glazbenoj manifestaciji Domfest u Rijeci. Uslijedio je nastup učenika OŠ „Centar“ iz Pule koji su uz ostalo prikazali fragment istarskog folklornog glazbenog i plesnog sadržaja.

Ovom je prigodom predsjednica udruge Daniela Juran Brajković dodijelila priznanja osobama i ustanovama koji su u protekloj godini suradnjom doprinijeli nastojanjima udruge na području humanitarnog djelovanja. Glavna priznanja imaju oblik lađe, objasnila je predsjednica, upravo u spomen na lancarice, žene, neretvanke koje su u prošlim vremenima vukle lađe uzvodno Neretvom, te bile temelj i oslonac obitelji. Zlatnu lancaricu je u ime doma Vila Maria primila ravnateljica te ustanove Silva Vale.

Dom Vila Maria ima na tri lokacije na području Pule, ovdje u Gupčevoj ulici gdje je održana ova proslava, Dom Vila Idola na Verudi te novi kompleks u izgradnji na Šišanskoj cesti koji bi uskoro trebao primiti svoje prve štićenike, no ravnateljica nije ovom prigodom htjela ništa reći o roku preseljenja u novi objekt. Srebrna Lancarica dodjeljena je prioru pavlinskog samostana o. Krzysztofu Rodaku, koji je ujedno i duhovnik udruge. Brončanu Lancaricu dobio je Obrt za proizvodnju tjestenine Klara M koji često donacijom velikih količina tjestenine sudjeluje u mnogim humanitarnim akcijama udruge Lancarice. U ime dr. Nele Sršen, liječnice pri Sveučilišnoj bolnici u Padovi, koja je rodom iz Metkovića, priznanje i zahvalu za počasnog člana preuzeo je prof. Ante Babić. Predsjednica se također zahvalila i drugim sponzorima koji su sudjelovali u brojnim humanitarnim akcijama udruge: Obrt Veton, Autotrans Rijeka, Mercator, Jamnica te duo Magnolija koji za sve priredbe ove udruge stavlja na raspolaganje razglasni sustav. Humanitarna udruga Lancarice osnovana je 17.lipnja 1991. godine  u Metkoviću s ciljem prikupljanja humanitarne pomoći za sve kojima je pomoć potrebna na području cijele Hrvatske, a trenutno je najaktivnija upravo pulska podružnica. Gđa Daniela Juran Brajković je za nastojanja i dostignuća na području humanitarnog djelovanja odlikovana županijskim priznanjem Županije Dubrovačko-neretvanske. 

G. Krizman

Najave