Četvrtak, 2 svibnja, 2024
Pastoral mladih

Ljetni ZEMI

U Premanturi, mjestu na krajnjem jugu istarskog poluotoka održan je u nedjelju, 22.lipnja ljetni ZEMI- Zajednička euharistija mladih Istre. Druženje je započelo u poslijepodnevnim satima na lokaciji Polje gdje je uz kupanje organiziran i roštilj. Središnji događaj, svečanu svetu misa u župnoj crkvi sv. Lovre u 18 sati predvodio je vlč. Darko Zgrablić, a koncelebrirao župnik domaćin vlč. Joel Catary.

Vlč. Zgrablić je u prigodnoj homiliji posebno prilagođenoj mladima istaknuo promišljanje o istini i neistini te važnosti prepoznavanja pravih neprolaznih životnih vrijednosti, spomenuvši kao uzor u tome svece i mučenike. Propovjednik je nadalje istaknuo važnost obraćanja Bogu za pomoć u svim životnim poteškoćama te „izabiranja Njega za temelj, jedro i kormilo života, za hrabro i otvoreno svjedočenje“. Glazbene momente liturgije prigodnim šansonama animirali su zajedno članovi udruge KUMI(Katolička udruga mladih Istre) te članovi drugih zajednica koje djeluju na ovom području, mladi neokatekumenskih zajednica, zajednice Radnici milosrdnog Isusa i drugih.  Na kraju misnog slavlja riječima zahvale organizatorima obratio se vlč. Dalibor Pilekić, povjerenik za mlade za Porečko-pulsku biskupiju pri HBK, te najavio drugi ljetni ZEMI koji se tradicionalno održava krajem kolovoza. Druženje je uz prigodni domjenak nastavljeno u prostorijama škole u središtu mjesta.

Prvi ZEMI održan je 10. studenog 2002. god. u pazinskoj župi sv. Nikole kao prvijenac projekta Katoličke udruge mladih Istre koji su takva okupljanja organizirali samostalno do početka obilježavanja Godine mladih koja je otvorena proglasom biskupa ordinarija u rujnu 2005. godine. Zajedničkim euharistijama mlade se želi okupljati oko najvećeg blaga Crkve, euharistije, a svojim aktivnim sudjelovanjem u njezinoj pripremi i realizaciji mladi su je mladima željeli učiniti pristupačnijom. ZEMI od svojih početaka uključuju pripremnu katehezu, euharistiju i rekreativno-zabavni program. Otvaranjem Godine mladih organizaciju ovih okupljanja preuzima Vijeće za duhovna zvanja, ministrante i mlade prepoznavši ZEMI kao važan dio priprave za Susret hrvatske katoličke mladeži koji je održan u Puli 29. i 30. travnja 2006.god. Kao dio pripreme na biskupijskoj razini za pulski SHKM, ZEMI se počinju održavati mjesečnom frekventnošću kroz sve dekanate biskupije. U 10 godina postojanja Katoličke udruge mladih Istre od svih inicijativa koje su potaknuli i u kojima su sudjelovali, ZEMI je zasigurno jedan od najuspješnijih i najpoznatijih projekata mladeži ove biskupije.

G. Krizman

Najave