Subota, 27 travnja, 2024
Novosti

Misa posvete ulja u Poreču

Poreč – Misu posvete ulja, na Veliki četvrtak, 20. ožujka u porečkoj je Eufrazijevoj bazilici predvodio porečki i pulski biskup Ivan Milovan, u suslavlju umirovljenog biskupa Antuna Bogetića te  sedamdesetak svećenika biskupije, a okupili su se i vjernici kako bi svjedočili činu zajedništva svećenstva i posvećenju ulja.

Na početku euharistijskog slavlja biskup Milovan je, pozdravljajući subraću svećenike i sve okupljene istaknuo kako „na dan ustanovljenja presvete euharistije i svećeništva, u zajedništvu s biskupom i subraćom zahvaljujemo Gospodinu za njegov dar i obnavljamo obećanja svog ređenja“. Biskup je zatim posebno pozdravio trojicu prošlogodišnjih mladomisnika te naglasio kako će se u sv. misi spomenuti svećenika ove biskupije koji su preminuli  u protekloj godini dana: vlč. Irenka Gala, vlč. Janka Gortana i mons. Marcela Krebela. „Neka ova euharistija bude zahvala Bogu za njegove neizrecive darove, neka za nas bude obnova u vjernosti i trajnoj raspoloživosti u služenju Crkvi“, rekao je biskup.

Obraćajući se subraći svećenicima biskup je naglasio kako upravo njih Krist svakog Velikog četvrtka  posebno poziva u „ono blagovalište na katu“ gdje je Krist slaveći s apostolima posljednju večeru skupa s euharistijom ustanovio i svećeništvo. Primanjem reda prezbiterata svećenici postaju dionici, svjedoci i poslužitelji tog otajstva jedinstva i bezgranične Božje ljubavi. Biskup je nadalje izrazio zahvalnost svećenicima za služenje mjesnoj Crkvi, za ustrajan i marljiv rad u župama, naglasivši pritom sudjelovanje u organizaciji biskupijskog hodočašća u Lurd koje će se održati od 24.-29.ožujka, te pohvalivši posebno vrijedan projekt nedavno održanog tečaja za župne animatore. Svećenik je pozvan navještati, rekao je nadalje biskup, no da  bi navještanje bilo vjerodostojno sveećenik mora prije svega izgraditi jedan osobni, prisni odnos s Bogom kroz molitvu.

Spominjući nadalje Isusove riječi upućene apostolima „Bdijte i molite da ne padnete u napast“ biskup Milovan je progovorio o raznim napastima sociološke, psihološke i duhovne naravi koje mogu predstavljati opasnosnu stramputicu u životu i radu svećenika. Istaknuo je napasti poput individualizma, posesivnosti, lažne slobode karijerizma, no za svaku je moguću napast istaknuo i djelotvorne načine spriječavanja, bilo osobnim, pojedinačnim nastojanjima, bilo aktivnim sudjelovanjem u zajedništvu prezbiterija biskupije, a sve dakako prije svega temeljeno na Kristovom nauku.   Biskup Milovan je svoju homiliju završio posebnim naglaskom upravo na riječi „Bdijte i molite“ istaknuvši da „to što nama preporučuje, Isus je i sam činio: postom i molitvom odbio je napasti, molio je u Getsemaniju, molio je da bi prepoznao volju Očevu“; zato dakle „Bdijte i molite“ jer „bez Božje pomoći nemožemo naš duh sačuvati budnim“. Na kraju je biskup poželio da „danas, na Veliki čertvrtak, osjetimo još življu tu njegovu prisutnost dok razmišljamo o trenutku kada je u dvorani Posljednje večere sama sebe predao nama pod prilikama kruha i vina.“

Nakon svečanog blagoslova prezbiteri su atrijem bazilike krenuli do svečane dvorane episkopija gdje je ordinarij svima zaželio sretan i blagoslovljen Uskrs, a potom su svećenici posegnuli za posvećenim uljem kojim će u svojim župama sakramentima posvećivati svekoliki vjernički puk.

G. Krizman

Najave