Petak, 19 srpnja, 2024
Novosti

Veliki Petak u Puli

Obrede Velikog petka 21.ožujka u pulskoj katedrali Uznesenja BDM predvodio je porečki i pulski biskup Ivan Milovan u suslavlju katedralnog župnika preč. Ilije Pavlovića, župnog vikara vlč. Michele Capasso, kanonika pokorničara pulskog katedralnog kaptola preč. Željka Stavera te vicerektora Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“ vlč. Piergiorgia De Angelis.

Nakon službe riječi i čitanja Muke  biskup se homilijom obratio okupljenim vjernicima. „Veliki petak dio je svetog Vazmenog trodnevlja, središnjeg dijela liturgijske godine u kojem je koncentrirana bît Isusovog predanja“, rekao je biskup Milovan, istaknuvši nadalje da „evanđelja više puta prenose Isusove riječi „Još nije došao moj čas.“, no sada pred Muku nalazimo njegove riječi „Došao je čas“; trenutak kada će se on pokazati u punini svojega poslanja: posve čovjek za druge koji je do kraja ljubio, praštao, tješio.“ Simboli velikog trodnevlja govore da je uistinu „došao radi nas ljudi i radi našega spasenja“, ustanovljenjem euharistije na Misi večere Gospodnje gdje predaje svoje tijelo i svoju krv pod prilikama kruha i vina, na Veliki petak predaje sebe umrijevši na križu. „O središnjem značenju križa u povijesti govore stare riječi „Stat crux dum volvitur mundus“ („Stoji križ dok se okreće svijet“), posjetio je biskup, „jer Kristovo predanje za sve ljude, njegova smrt čiji se spomen ponavlja u svakom slavljenju euharistije, središnji je točka povijesti čovječanstva. S tajnom Isusovog predanja povezan je i misterij grijeha, nadasve nezahvalnosti, neposlušnosti i neodgovornosti, a upravo je grijeh „rak duše“- ono što najviše degradira čovjeka“, rekao je biskup. „Bog odgovara  na tragediju čovjeka, dajući nam kao uzor otkupiteljsku patnju i križ koji je škola i put duhovnog sazrijevanja, uvjet vjernosti Bogu na putu života i uvjet ljubavi prema bratu čovjeku“, zaključio je biskup Milovan.

Zatim je, nakon sveopće molitve za Crkvu, unesen križ kroz središnju lađu sa tri podizanja križa i tri pokleknuća. Uslijedilo je čašćenje križa tijekom kojeg je prijekore je a capella pjevao preč. Željko Staver i Katedralni zbor „Laudate Dominum“.

Od svog posvećenja za biskupa porečkog i pulskog mons. Milovan prakticira Veliko trodnevlje osim u porečkoj prvostolnici dijelom provesti i u druga dva veća grada ove biskupije pa stoga Misa posvete ulja biva u Poreču, Misa večere Gospodnje u Pazinu, obredi Velikog petka u Puli te Vazmeno bdijenje i Misa Gospodinova Uskrsnuća  u porečkoj bazilici.

G. Krizman

Najave