Nedjelja, 28 travnja, 2024
Novosti

Ljetovanje bogoslova u Novigradu

Ovogodišnje ljetovanje nas bogoslova bilo je u Umaško – Oprtaljskom dekanatu kod vlč. Milivoja Korena, župnika u Novigradu. Započelo je u srijedu, 18. srpnja sa svetom misom koju je predvodio kancelar Biskupije, vlč. Ilija Jakovljević u župnoj crkvi u Novigradu.

Drugi dan samo se nakon jutarnje molitve i meditacije, te doručka u Novigradu uputili preko Brtonigle na gornju Bujštinu. Prva postaja bio je Grožnjana, grad “glazbe” i očuvane starine. Obišli smo župnu crkvu gdje nam je par podataka rekao vlč. Ilija, obišli mjestom i potražili osvježenje u hladu zbog nesnosnih vrućina.

Druga postaja je bila Završje gdje nas je dočekao župnik Jukopila. Nakon razgledavanja jedinstvenih crkva i “marende” kod obitelji Dobrilović, posjetili smo groblje i pomolili se kod križa gdje počivaju zemni ostatci dvanaest nevinih mladića i djevojaka koje su ubijeni 1949. god. od strane komunističkog režima.

Na putu za Oprtalj posjetili smo sv. Luciju. U Oprtlju smo pogledali župnu crkvu te crkvice u kojoj se nalaze prekrasne freske. Sunce je peklo pa somo osvježenje potražili u župnom stanu kod župnika. Župnik Jukopila nam je omogućio degustaciju maslinova ulja kod obitelji Ipaš. Ovo je bilo nešto novo i jedinstveno do sada.

>Vlč. Jukopili nije vrućina smetala pa smo se zaputili prema Gradinju i Livadama, gdje mo pogledali crkve i konstatirali da kako su sve crkve lijepo uređene. Nakon ručka i kušanja župnikove travarice zaputili smo se prema Bujama gdje nas je dočekao župnik Mladen Milohanić. Pogledali smo najprije župnu crkvu i prošetali se gradom, a potom smo posjetili crkvu BDM od Milosrđa, gdje smo slavili sv. misu. Susret je završio s večerom i ugodnim druženjem sa župnikom.

Treći dan smo posjetili vlč. Marka Tomića koji nam je pokazao stari Kaštel i sv. Mariju na Krasu. Dok smo čekali biskupa i kancelara da nam se pridruže za ručak, osvježili smo se kod Tajane, na čemu se na poseban način zahvaljujemo.

Navečer je bila svečana sv. misa u Novigradu koju je predvodio naš biskup Ivan Milovan, te pod misom svečano je među kandidate za đakonat i prezbiterat (admissio) primljen bogoslov Jeronim Jokić.

Zadnji dan našeg ljetovanja proveli smo u Savudriji kod župnika vlč. Marija Milovana. Tom prigodom smo posjetili naselje Skiper. Nakon ručka smo završili naše ljetovanje.

Zahvaljujemo se svima koji su nas ugostili, napose vlč Iliji koji je bio sve dane s nama i organizirao ovo ljetovanje. Hvala biskupu koji nam je ovo omogućio.

Najave