Ponedjeljak, 15 travnja, 2024
Biskupija

Lovrečica: Svečano proslavila sv. Lovru

Župa i mjesto Lovrečica kod Umaga svečano je proslavila blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Lovre, 10. kolovoza, s misnim slavljem koje je predvodio mons. Antun Bogetić, porečki i pulski biskup u miru u zajedništvo s dvanaestoricom svećenika.

Na početku misnog slavlje sve nazočne vjernike, a napose predvoditelja slavlja, pozdravio je vlč. Lino Zohil, župnik u Lovrečici. Zaželio je svima okupljenima istu onu vjeru s kojom je sv. Lovoro prihvatio svoje mučeništvo.

Mons. Bogetić u homiliji govoreći o mučeništvu sv. Lovre pozvao sve ljude da ne budu mučitelji već radije da budu mučenici. Istaknuvši kako svaki dan u svijetu imamo nove mučenike, a napose sve veći broj nerođene djece postaju žrtve, mučenici, i zato nitko ne odgovara, kako što nije nitko odgovarao za mučeničku smrt sv. Lovre ili Sluge Božjega Miroslava Bulešića, čiju 60. obljetnicu smrti ove godine slavimo. Njegova smrt bila je plodna za Crkvu u Istri, jer tada su se počele slavite mlade mise, bez obzira što su mnogi svećenici bivali nepravedno osuđeni i mučeni. Na njegov grob se nije smjelo ići, javno o njegovom mučeništvu govoriti; a danas njegov grob postaje mjesto molitve, danas njegove misli postaju duhovna hrana vjernicima. Biskup je naglasio da oni koji su to činili imaju okaljanu savjest jer su bili mučitelji, a oni koji su bili mučenici: svećenici, redovnici, bogoslovi i vjernici, danas u Slugi Božjem Miroslavu Bulešiću dobivaju priznanje da je se isplatilo ostati vjeran Bogu, Crkvi i čovjeku. Pozvao je sve vjernike da dođu na svečanu proslavu u Svetvinčenat.

 Na kraju misnog slavlja vlč. Zohil zahvalio se svima koji su doprinijeli ovom slavlju te mons. Bogetiću i svim svećenicima darovao nedavno objavljenu knjigu o župi Lovrečica. Slavlje se nastavilo uz druženje sa kolačima i osvježenjem ispred crkve.

Najave