Ponedjeljak, 29 travnja, 2024
Duhovna zvanja

Janko Gortan

U nedjelju, 22. srpnja 2007. iznenada je preminuo u pulskoj bolnici, žminjski župnik, vlč. Janko Gortan, u 71. godini života i 44. svećeništva.

Misa zadušnica i oproštaj iz župne crkve u Žminju bio je 24. lipnja 2007. u 17 sati, a potom kratka molitva u župnoj crkvi u Bermu i pokop na mjesnom groblju. Misu i sprovodne obrede predvodio je porečki i pulski biskup mons. Ivan Milovan, u zajedništvu s umirovljenim biskupom mons. A. Bogetićem, te 60. svećenika.

Vlč. Janko Goratn rođen je 27. rujna 1936. od roditelja Josipa i Antice Rusac u Bermu. Osnovnu školu pohađao je u Bermu, gimnaziju u Pazinskom sjemeništu gdje je maturirao 1957, nakon čega ulazi u bogosloviju te je zaređen za svećenika u župnoj crkvi sv. Nikole u Pazinu, 29. lipnja 1963. god. Mladu misu slavi u svojoj rodnoj župi u Bermu 14. srpnja 1963.

Svoj pastoralni svećenički život započinje u Kanfanaru, a povremeno upravlja i Žminjom. God. 1979. postaje župnik Cerovlja, Boruta i Grimalde, sve do imenovanja za župnika u Žminju 1998. U Žminju će ostati zapamćen po nabavci novih orgulja, obnovi župnog stana, a napose po svojoj jednostavni i blizini svakom čovjeku.

Slovio je među svećenicima i narodom kao “narodni svećenik”. Cijeloga sebe je ulagao u obnovu sakralnih prostora. Nije se štedio, jer uvijek je ponavljao riječi: “što više dajem, više primam”. Nije se tužio, ni onda kad je imao zdravstvenih problema, veće je na upit kako je znao odgovarati: “Drži što imaš i radi koliko možeš”. 

U nedjelju, 22. srpnja nakon druge jutarnje mise, vidno lošeg stanja, prebačen je u pulsku bolnicu gdje je umro. Ubrzo se proširila vijest o njegovoj smrti i nevjerica među župljanima. U ponedjeljak navečer u župnoj crkvi u Žminju nakon večernje mise, bilo je bdijenje i molitva, koje je predvodio vlč. Ilija Jakovljević, kancelar Biskupije. Pozvao je sve da se mole za pokoj njegove duše te da budu Bogu zahvalni što su mogli imati: jednostavnog, skromnog, uzornog svećenika.

U utorak, od 14. sati kada je bilo izloženo njegovo tijelo u župnoj crkvi u Žminju okupljalo se mnoštvo vjernika iz svih župa u kojima je vlč. Janko djelovao. Svi su htjeli izreći svoju zahvalu na dobroti i svemu što je činio za njih. U 17. sati započela je sv. misa koju je predvodio biskup Milovan, u zajedništvu s mons. A. Bogetićem, biskupom u miru i 60 svećenika. Biskup Milovan u homiliji istaknuo je kako je otišao narodni svećenik, koji je svojim plemenitim radom i skromnošću bio blizu svima od djece do starijih. Nikad se nije žalio, a maksimalno je davao.

Pozvao je mlade da se odvaže slijediti skromnog i dobrog župnika, te se zapitao: Gdje naći svećenika za Žminj ili bilo koju drugu župu kad svećenika nema? … Može li ovaj pogreb biti poziv našim mladima vjernicima da popune mjesto vlč. Janka? … Da li život proći kao ekonomist, brojeći kune i devize ili u nekom drugom sličnom zvanju, ili pak radikalno se odazvati glasu savjesti i pozivu Crkve kojoj treba moje služenje? – istaknu je Biskup.

Na kraju misnog slavlja od vlč. Janka oprostili su se: generalni vikar biskupije mons. Kancijanić, načelnik općine Žminj R. Jeromela, Branko Orbanić u ime župe Žminj, vlč. Simon Kvaternik u ime župe Kanfanar.

Kad je svečana povorka s lijesom pokojnika izlazila iz župne crkve zbor je zapjevao pjesmu “Hvala” za sve što je dao župi Žminj i crkvi.

Nakon obreda povorka je krenula prema župnoj crkvi u Bermu gdje je molitvu predvodio biskup Milovan, a od vlč. Janka oprostio se župnik Berma preč. Ivan Macinić. Zatim je povorka krenula prema mjesnom groblju gdje je vlč. Janko pokopan. Na kraju su se od voljenog župnika uz pjesmu oprostio žminjski zbor.

Najave