Subota, 20 srpnja, 2024
Novosti

80. godišnjica FSR i 20 godina FRAME

U Puli je u nedjelju, 16. studenoga 2014., u crkvi sv. Antuna Padovanskog obilježena 80. obljetnica djelovanja Franjevačkog svjetovnog Reda i 20 godina Franjevačke mladeži u toj župi. Misno slavlje predvodio je duhovnik FSR fra Mate Trinajstić, a koncelebrirao je i fra Tomislav Hrstić, koji je duhovnik FRAME. Tom je prigodom Mirjana Grbin položila privremene zavjete Reda, a Jasmina Đurin započela novicijat FSR. Misu je animirao zbor FRAME “Svjetla vjere”.

Predvoditelj misnog slavlja je u prigodnoj homiliji napomenuo kako se obilježavanje obljetnice događa dan prije spomendana zaštitnice, sv. Elizabete Ugarske koja je zajedno sa sv. Ljudevitom, zaštitnica Franjevačkog trećeg Reda. „Sv. Elizabeta bila je žena vrsna, žena potpuno oslonjena na Boga, ali koja nikada nije zanemarivala svoje majčinske, obiteljske a ni vladarske dužnosti, žena sa strahom Gospodnjim“, rekao je propovjednik, te pojasnio, „nosio ju je i vodio strah da će, ne otvorivši dlan, i ne posluživši Boga u bratu siromahu zanemariti njegovu ljubav, blizinu i istinu.“ Upravo takvo služenje siromasima, u sve dane svojega života, učinilo ju je nalik na one vjerne sluge iz evanđelja. Njezin nam život pokazuje da se život svetosti ne ostvaruje u nekim izvanrednim i neobičnim stvarima, svetost leži u jednostavnosti, u svakodnevnici, u običnosti. Ako u jednostavnosti naših svakodnevnih odnosa budemo pokazivali ljubav, ostvarujemo svetost, ako budemo imali otvoreno srce prema drugome, ako budemo pažljivi prema onome pored sebe, tada ostvarujemo Božju prisutnost na zemlji, postajemo vjerni Bogu. Život vjernosti Bogu očituje se u načinu življenja svakodnevice, i zato nam danas Isus govori o potrebi vjernosti Bogu u malim stvarima, u neznatnosti.
Dragi članovi FSR i FRAME, po svojim ste se zavjetima obvezali živjeti radost evanđelja, radost je to koja govori o ispunjenosti našega života, nadasve u vjernosti. Danas, u vremenu kada se govori o mnogim krizama, temelj svake krize leži u krizi vjernosti. Biti vjeran znači nadvladati svaku krizu najprije u svojem životu. Budemo li poput sv. Elizabete i sv. Ljudevita imali vjernosti prema Bogu, Crkvi, obitelji i svojim obećanjima osjetit ćemo kako nas Bog nikada ne napušta, i tada ćemo poput njih pokazati da je kriza ne toliko problem, koliko milosna prilika da se ponovno odlučimo za dobro, za evanđelje, za Istinu koja je Krist. Elizabeta nam svjedoči kako je s Bogom moguće nadvladati sve životne poteškoće, znamo da je ona, ostavši mlada udovicom, bila sa troje male djece izbačena sa kraljevskog dvora, zbog zlobe spletkara. No, to je nije pokolebalo, ostala je postojana, čvrsta, Bogu odana, i u tim teškim trenutcima, oslanjajući se posve na Boga pronalazila je u Njemu utjehu i radost. Pouzdanje u Boga od nje je učinilo svjedoka Milosrđa, koje se dariva drugima. Neka nam ovi visoki jubileji budu poticaj življenja u vjernosti Bogu. Nemaju smisla naše proslave ako ne budemo dopuštali Bogu da zavlada u našem životu, po uzoru na sv. Ljudevita, sv. Elizabetu i sv. Franju. U dopuštanju Bogu da bude prisutan i djelatan u našemu životu sastoji se kršćanski, franjevački život, život evanđelja.
Neka snaga naše vjernosti, krsnim obećanjima, zavjetima u franjevačkom redu, i obećanjima u bratstvu FRAME budu jačani u snazi Božjoj, kako bismo i mi, na kraju svojeg zemaljskog hoda čuli utješne Kristove riječi: „Valjaš slugo dobri i vjerni, u malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti, uđi u radost gospodara svoga.“ ,zaključio je fra Mate.
Uslijedio je obred primanja i zavjetovanja u FSR kojeg je vodila predsjednica bratstva FRS u župi sv. Antuna Anica Čortolman. Mirjana Grbin položila je privremene zavjete, a Jasmina Đurin je započela novicijat FSR. Fra Mate je kao duhovnik potvrdio u ime Crkve te izrečene zavjete, te poklonio kandidatkinjama molitvenik.
Druženje članova FSR i FRAME nastavljeno je u prostorima samostana uz prigodno osvježenje.

Ulazna procesija 
Nove clanice FSR 

Najave