Subota, 27 travnja, 2024
Novosti

Raša: Proslavljen blagdan sv. Barbare

Ove je godine blagdan sv. Barbare, zaštitnice Raše, proslavljen u znaku 80. rođendana grada.

U Raši, najmanjem istarskom gradiću, smještenom u Labinskom dekanatu, u ponedjeljak, 4. prosinca, je proslavljen blagdan nebeske zaštitnice, sv. Barbare.

Svečano koncelebrirano misno slavlje u župnoj crkvi tom je prigodom predvodio vlč. Geremia Massa, župnik obližnjih župa Sv. Nedelje, Šumbera i Sv. Martina Labinskog, a koncelebrirali su svećenici iz dekanata: Aleksandar i Dragutin Petrović, Stipan Mišura, Blaž Bošnjaković, Josip Peteh te župnik domaćin, labinski dekan preč. Mirko Vukšić. Misi je, u ime Općine Raša nazočio Igor Radić, pročelnik jedinstvenog upravnog odjela, sa suradnicima.

Propovjednik je u prigodnoj homiliji spominjući elemente životopisa sv. Barbare istaknuo da je ona živjela protiv struje, protiv uzusa svojega vremena u poganskome svijetu. Iako je otac za nju bio odabrao budućeg supruga, ona nije na to pristala već se prije toga tajno obratila na kršćanstvo i svojim je životom slijedila Istinu Isusa Krista, čak i kada je to značilo podnijeti mučeništvo. Koju istinu mi danas u svome životu slijedimo? Jesmo li svjesni da je Istina koju trebamo tražiti sadržana u Evanđelju, koje nas želi ispuniti radošću, naglasio je vlč. Massa.

Pomoć i zaštitu sv. Barbare zazivaju ljudi u opasnostima, no svim vjernicima, bez razlike, prijeti jedna velika opasnosti – napustiti Boga zbog svakodnevnih životnih poteškoća, upravo zato trebamo molitvom zazivati zagovor sv. Barbare, zaključio je propovjednik.

Na kraju misnog slavlja jedan je župljanin progovorio o Raši, rezimiravši specifičnosti toj najmlađega istarskog gradića. Gradić s izuzetnim obilježjima multikulturalnosti i multietničnosti, u kojem se susreće toliko različitosti kao u nijednom drugom mjestu na ovom području. U istom je obraćanju izražena zahvalnost Bogu što je Rašu stavio pod zaštitu upravo sv. Barbare. Završne zahvale predvoditelju, koncelebrantima i svim okupljenim vjernicima izrekao je domaćin vlč. Vukšić.

Raša, najmlađi grad u Istri, zbog potreba tamošnjeg rudnika ugljena, izgrađen je u svega 547 dana kao jedan od niza novo izgrađenih gradova u doba talijanske uprave, odnosno u vrijeme tzv. fašističke ere. Izgradnja naselja započela je krajem travnja 1936., u travnju 1937. veći dio zgrada bio je dovršen, pa je počelo useljavanje stanara, a Raša je svečano inaugurirana 4. studenog 1937. u nazočnosti vladinog izaslanika Horsta Venturija i kraljeva izaslanika vojvode od Spoleta te brojnih visokih državnih dužnosnika. Godinu dana kasnije uspostavljena je nova općina Raša. Tijekom gradnje radni naziv naselja glasio je Liburnia, no kasnije je prevagnuo naziv Arsia (Raša) po istoimenoj rijeci koja sa svojim pritocima geografski i morfološki određuje ovo područje.

O. sv. Barbari

Prema legendi, sv. Barbara je bila kćerka Dioskorusa, bogatog trgovca purpurom i plemića u gradu Nikomediji u Maloj Aziji. Plijenila je pažnju ljepotom, inteligencijom i jednostavnošću. Otac ju je htio udati za bogatog prosca. Kako je bila lijepa, čuvao ju je kao dragulj i prije nego je otišao na dulje putovanje, zatvorio ju je u toranj s dva prozora. Kad se vratio, našao je na tornju probijen treći prozor, a na pragu njemu mrski znak križa. Barbara mu je hrabro priznala, da je ona dala učiniti oboje: tri prozora, da je podsjećaju na tajnu Presvetog Trojstva, a križ, da je podsjeća na otkupljenje. Tajno je prešla na kršćanstvo, pod utjecajem đakona Valentina. Otac koji je bio tvrdi poganin, pobjesnio je od gnjeva, kada ga je htjela obratiti na kršćanstvo, želio ju je ubiti. Uspjela je na čudesan način pobjeći u planine i sakrivati se u njima, dok je nije odao jedan pastir. Zatočili su je i mučili, no rane su joj svaki put čudesno zacjeljivale. Osudili su je na smrt. Po nalogu suda, njen otac osobno joj je odrubio glavu. Ubrzo nakon toga, pogodila ga je munja i umro je. Neraspadnuto stopalo sv. Barbare čuva se u župnoj crkvi u Vodnjanu. Časti se kao zaštitnica rudara, arhitekata, vatrogasaca, matematičara, zatvorenika, dobre smrti i protiv groma i vatre. Jedna je od 14 svetaca pomoćnika u nevoljama.

Najave