U pulskom samostanu sv. Franje Asiškog, spomendan bl. Otona proslavljen je jučer svečanim koncelebriranim misnim slavljem koje je predvodio vlč. Josip Kolega, duhovnik u pulskom Biskupijskom misijskom sjemeništu "Redemptoris Mater", u koncelebraciji s gvardijanom o. Đurom Hontićem, o. Đurom Vuradinom o. Nikicom Batistom.

 1380583

Predslavitelj je u prigodnoj homiliji podsjetio da predaje donose kako je bl. Oton između ostalog  sastavljao slomljene kosti, što je u zdravstvenim uvjetima 13. stoljeća bilo itekako spasonosno, i ravno čudu, no, naglasio je, ozdravljenja koja je on činio bila su znak Božje prisutnosti, sve je to bilo u službi donošenja ljudima Isusa Krista. Propovjednik je podsjetio na važnost pojma kostiju u svetopisamskim tekstovima, ona označavaju bit čovjeka. I mi smo često slomljenih kostiju naše nutrine i naših odnosa s drugim ljudima, Bog obnavlja te naše slomljene kosti. Nove kosti naše nutrine nam dolaze krštenjem, od vode i Duha Svetoga, i vjerom. I kada te unutarnje kosti naše nutrine bole zbog raznih grijeha i duhovnih borbi, samo nam Isus može darovati nove kosti, podsjetio je propovjednik, jer su njemu  na križu pošteđene kosti, „nisu mu golijeni bile prebijene“. Upravo na križu, u patnji, ako dozvolimo da ih Bog sastavi, kosti naše nutrine su najjače, rekao je. Kosti blaženog Otna koje počivaju tu u ovom samostanu su najsnažniji pokazatelj ustrajnosti svetačkog zagovora. Ako imamo potrebe da kosti naše nutrine budu čitave, zdrave idemo kod njegovih kostiju, jer te kosti govore o čovjeku koji je vršio volju Božju, koji je ljubio Krista iznad svega. Onda moje kosti, Krstove kosti i Otonove kosti idemo dalje, jer put ne prestaje, čak i nakon smrti, prijelazom u vječnost nastavlja se najljepši dio, zaključio je vlč. Kolega.

 1380592

Misno slavlje je na klaviru animirala Ana Ćuić, voditeljica Grupe Oton, koja je osnovana u tom samostanu gdje njeni članovi redovito glazbeno obogaćuju liturgijska događanja, a nazvali su se upravo po blaženiku nedaleko čijeg se oltara okupljaju pod svodovima tog drevnog pulskog samostana.   (Više o Grupi Oton ovdje: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/novosti/1456-grupa-oton.html).

Blagdanu je prethodila trodnevna duhovna priprava koju je uz vlč. Kolegu predvodio i vlč. Joel Catary, župnik Župe Krista Spasitelja u pulskom naselju Veli Vrh.

 1380594

Bl. Oton živio je u Puli, u prvoj polovici 13. stoljeća. Bio jedan od prvih franjevaca koji su stigli u Istru. Predaja mu pripisuje izvanrednu dobrotu i savršenu krjepost te četrnaest čudesnih ozdravljenja, koja se potanko opisuju u djelima nekoliko crkvenih kroničara. Prema njima proizlazi da je, zahvaljujući svojim taumaturškim sposobnostima, bl. Oton iscijelio šest bolesnika koji su bolovali od oduzetosti, po dva od sljepoće i deformiranosti usta te po jednog od: grlobolje, nijemosti, slomljenih kostiju nakon pada i jednog uznemirenog od zloduha. Neka od tih čudesa blaženika je učinio za života, a druga, kao i mnoga nezabilježena, nastavila su se događati zagovorom na njegovu grobu. Većina ozdravljenja bila je trenutna, ali bilo je i takvih koja su isprošena dugim i ustrajnim molitvama.

 1380606

Premda postoji nekoliko navoda o datumu smrti bl. Otona, kao najpouzdaniji prihvaćen je 14. prosinca 1241. Na taj dan slavi ga se u Istri, poglavito u crkvi sv. Franje u Puli, gdje mu se u bočnom oltaru čuvaju zemni ostatci. U lokalnoj tradiciji sačuvan je kult bl. Otona kao univerzalnog iscjelitelja, a pobožni mu se puk i danas obraća u mnogim teškim prigodama i bolestima.

(G. Krizman)

 1380603

Najave i obavijesti

Nema događanja

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.