Petak, 26 travnja, 2024
Novosti

Sveti Ivan Krstitelj – uzor poniznosti, hrabrosti, suzdrživosti i istinoljubivosti

Svečanom misnom poldanicom pulska Župa sv. Ivana Krstitelja proslavila je u nedjelju, 24. lipnja 2018., blagdan rođenja svog nebeskog zaštitnika, a ujedno i prvu obljetnicu posvete novoizgrađene crkve. Misno slavlje predvodio je o. Ivan Bradarić, rektor Nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića u Šibeniku.

Na početku prigodnim pozdravima okupljenima se je obratio župnik, o. Đuro Hontić, koji je ujedno i gvardijan pulskog Franjevačkog samostana sv. Franje Asiškog.

Predvoditelj misnog slavlja je u prigodnoj homiliji naglasio kako je sv. Ivan Krstitelja izuzetno važan svetac, no možda nedovoljno  čašćen. Kao svojevrsnu iznimku spomenuo je od davnina i nadaleko poznato svetište sv. Ive u Podmilačju nedaleko Jajca u susjednoj Bosni i Hercegovini. Zatim je okupljenim vjernicima nastojao približiti lokaciju Ain Karema u Izraelu, mjesta gdje su živjeli Zaharija i Elizabeta, Ivanovi roditelji, i gdje se desio susret dvaju majki, sv. Elizabete i Blažene Djevice Marije. Naglasio je veselje rodbine i susjeda kada je Elizabeta, već u poodmakloj dobi, začela dijete, usporedivši to s današnjim obezvrjeđivanjem života. No naglasio je, svi su se pitali „što će biti s tim djetetom?“. Današnji je trend često imati tek jedno dijete, koje živi u materijalnom i emotivnom zasićenju, a ne tako davno obitelji su često imale po desetak djece, u tim se obiteljima živjelo skromno ali je u njima rasla vjera, naglasio je propovjednik.

Sveti Ivan Krstitelj bio je čovjek čvrstoga stava, nije bio razmažen, za razliku od današnje djece, rekao je propovjednik. Naviještao je i govorio Istinu, te opominjao sve koji su živjeli i činili krivo, čak i ako je to bilo pogibeljno. Potpuno je bio predan Kristu, no nije želio isticati sebe, već je živio za to da ljude upućuje Isusu Kristu i u tome je najbolji uzor osobama posvećenog života ali i svima vjernicima, zaključio je predvoditelj.

Na kraju misnog slavlja župnik je zahvalio poimence svim župnim suradnicima koji su na različite načine doprinijeli organizaciji svečane proslave patrona župe. Potom je najavio odlazak dvojice svojih subraće, o. Bernardin Filinić odlazi u Split, a o. Jeronim Vujić odlazi u Vinkovce.

Župljanka Suzana Valić je pročitala prigodne riječi zahvale u ime župljana te su ocima franjevcima koji odlaze uručeni prigodni darovi.

Nakon završne pjesme održan je ofer, čašćenje relikvija bl. Miroslava Bulešića u prigodnom relikvijaru za javno štovanje, a njegove su relikvije ugrađene u oltar te nove crkve prigodom njezine posvete, o blagdanu sv. Ivana Krstitelja 24. lipnja 2017.

Nakon mise priređeno je čašćenje za sve okupljene u župnim prostorijama ispod crkve. (G. Krizman)

 

Najave