Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
Biskupija

Misa u spomen na o. Daniela Hekića

U petak, 22. lipnja 2018., u selu Gluščići, u dvorištu rodne kuće p. Daniela Hekića, danas Doma molitve „Betanija“, svečanim misnim slavljem obilježena je 92. obljetnica rođenja tog najpoznatijeg supetarskog  franjevca koji je više desetljeća proveo nepokretan u bolničkoj postelji, bio veoma tražen ispovjednik i duhovnik,  preminuo na glasu svetosti i za njega se vodi postupak za beatifikaciju.

U Svetom Petru u Šumi u planu je uređenje monumentalnog križa njemu u čast, ističu iz općinskih upravnih struktura.

Misno slavlje u dvorištu rodne kuće p. Daniela predvodio je o. Gaudencije Vito Spetić, pavlin, u suslavlju sa svojim subratom iz supetarskog pavlinskog samostana koji je ujedno i tamošnji župnik, o. Ivanom Šarićem.

Danijel Hekić rođen je 22. lipnja 1926. od oca Franje i majke Anđele, koji su imali devetero djece. Godine 1945. stupio je u novicijat u franjevačkom samostanu u Veneciji, za svećenika je zaređen 1952. godine, ali mladu misu zbog političkih prilika nije slavio u rodnom Svetom Petru u Šumi. Aktivan je bio svega tri godine: u Veroni (1952.-53.), Trstu (1053.-54.), Trevisu i Cittadelli (1954.-55.). U Trevisu se suočio sa svojom bolešću. No, to ga nije spriječilo da ostane blizak ljudima i ubrzo je postao traženi ispovjednik i duhovnik. Godine 1981. seli u franjevačku Kuću Presvetog Srca u mjestu Saccolongo. K njemu se slijevaju rijeke hodočasnika, on ih prima, tješi, blagoslivlja, ispovijeda, liječi duševne rane. I kada, tijekom vremena, slijedom napredovanja njegove bolesti više ne može ni pričati, ljudi nastavljaju dolaziti jer osjećaju ohrabrenje od same njegove prisutnosti, a on, onako bespomoćan u svojoj patnji, poput Krista na križu, upravo po tom životnom svjedočanstvu, najsnažnije ljudima donosi Krista. Preminuo je, na glasu svetosti, 26. rujna 2009. godine.

Već nekoliko godina, svake korizmene nedjelje, u selu Gluščići – na području župe Sveti Petar u Šumi, održava se Križni put „Stopama o. Danijela Hekića“.Križni put se održava duž 4 kilometra duge staze od rodne kuće o. Danijela do mjesta Veli brig, poljskim putovima između oranica i vinograda, kojima je kao dječak prolazio o. Danijel. Ideju je prvotno pokrenuo 2009. godine pavlin o. Alen Kiš, a nastavili su je svi redovnici koji su se nakon toga izmjenjivali u supetarskom pavlinskom samostanu. Godine 2011. definitivno je određena staza i postavljena su raspela koja označavaju postaje te se od tada križni put održava redovito svake korizmene nedjelje. Zaključne molitve mole se kod velikog zavjetnog križa, nedaleko mjesta Ježenj, postavljenog jubilarne 1900. godine. Rodnu kuću o. Daniela, sagrađenu 1721, te zalaganjem rodbine i prijatelja 2001. temeljito obnovljenu, u prigodi zlatnog svećeničkog jubileja o. Danijela, 7. travnja 2002. obitelj je poklonila Župi Sv. Petra u Šumi, nazvavši je „Betanija“ – dom molitve i duhovnog kršćanskog izgrađivanja. (G. Krizman)

 

 

Najave