Župljani Župe sv. Romualda i Svih svetih u naselju Kozala u Rijeci, predvođeni župnikom vlč. Lukom Pranjićem, hodočastili su u subotu, 2. listopada 2021. u Istru. Posjetili su mjesta koja su obilježila život bl. Miroslava Bulešića, Svetvinčenat, Lanišće i Kanfanar, gdje su sudjelovali na misnome slavlju.

Potom su, htijući iskazati čast naslovniku i zaštitniku svoje župe sv. Romualdu, posjetili Samostan sv. Mihovila nad Limom gdje je taj veliki Božji ugodnik jedno vrijeme živio.

Ondje ih je dočekao župnik Vrsara i Gradine vlč. mr. Lino Zohil zajedno sa svojim župnim suradnikom povjesničarom Marinom Martinčevićem, doktorandom na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.Vlč. Zohil je hodočasnicima ukratko prikazao sadašnjost samostana sv. Mihovila nad Limom. Spomenuo je  je da je dio samostanskog kompleksa obnovljen sinergijom Ministarstva kulture, Istarske županije i Općine Vrsar te da se posljednje tri godine ondje održavaju mise dva puta godišnje, o blagdan sv. Romualda 19. lipnja i o blagdanu sv. Mihovila, 29. rujna.  U tim prigodama bivaju izložene i relikvije koje je župnik za taj samostana dobio od uprave reda kamaldoljana prije tri godine. Spomenuo je i osnovne značajke reda kamaldoljana kojeg je osnovao sv. Romuald. Upoznao ih je s podatkom da se njegovo tijelo čuva u talijanskom mjestu Fabriano.

Povjesničar Marino Martinčević je prikazao povijest tog sakralnog prostora, svrnuvši pozornost na najstariji dio građevine, ranokršćansku crkvicu posvećnu Blaženoj Djevici Mariji naslonjenu na glavnu crkvu, koja je izgrađena u 6 stoljeću. Zanimljiva je po svojoj oktogonalnoj apsidi. Ta je ranokršćanska crkvica značajna i po tome što su u njoj već u 8. stoljeću bile naslikane freske, i smatraju se jednim od najstarijih freska, no nažalost sačuvani su tek poneki manji fragmenti, rekao je prof. Martinčević.  Nastavio je izlaganje osvrtom na boravak sv. Romulada na tome mjestu. On je izvorno pripadao benediktinskom redu, no bio je jedan od velikih reformatora benediktinaca, i iz njegove je reforme proizašla nova grana, kamaldoljani, koji su bili prisutni na tome području, a upravo je sv. Mihovil na d Limom najpoznatiji kamaldoljanski samostan u Hrvatskoj. Predavač je citirao životopisca sv. Romulada, Petra Damijanija, podatkom da je sv. Romulad tri godine boravio u obližnjoj špilji, jer je u to vrijeme postojala samo mala ranokršćanska crkvica. Tu se je posvetio molitvi i kontemplaciji. Vjerovatno je već tada neke privukla njegova nazočnost i pretpostavlja se da je već tada ustanovio jednu malu redovničku zajednicu. U nastavku je predavač izložio značajke crkve sv. Mihovila koja je građena u romaničkom slogu, i prema nekim povijesnim izvorima posvećena je 1040. godine. Posvetio ju je tadašnji porečki biskup Engelmar (Engelman), rodom iz područja okolice Regensburga. Freske koje ona čuva predstavljaju vrijedan primjer otonske umjetnosti u Istri, istaknuo je predavač. Posebno je značajan prizor u prezbiteriju, koji je dobrim dijelom sačuvan, a predstavlja kamenovanje sv. Stjepana prvomučenika, to je najstariji poznati prikaz te teme u likovnoj umjetnosti, rekao je Martinčević, te pojasnio još niz značajki tog vrijednog prikaza fresco slikarstva. Kamaldoljani su u tome samostanu boravili do sredine 13. stoljeća. U 14. stoljeću kroz desetak godina ondje su boravili templari. Krajem toga stoljeća samostan se pripaja kamaldoljanskom Samostanu sv. Mihovila na otoku Muranu, a 1519. godine pripada Samostanu sv. Matije na Muranu. U 15. stoljeću je izgrađen dio koji je služio kao dormitorij. Godine 1772. prestaje biti crkveno vlasništvo, biva laiciziran te postaje vlasništvo obitelji Coletti iz Conegliana u Italiji. Izumiranjem obitelji Coletti, u vrijeme Austrougarske monarhije, kompleks prelazi u vlasništvo države, biva sjedištem šumarije. Nakon više stotina godina propadanja sada je napokon ovoj crkvi vraćen stari sjaj, zaključio je predavač.

 

Hodočasnici su potom posjetili župnu crkvu sv. Andrije u Gradini gdje su imali prigodu za čašćenje relikvije sv. Romualda, a po izlasku iz crkve župljani Gradine su ih počastili prigodnim osvježenjem.

Danas, 11. rujna 2021., je 75. obljetnica mučeništva bl. Francesca Bonifacia. Nakon prošlogodišnjeg začetka inicijative i ove je godine troje hodočasnika krenulo pješice iz porečke katedrale, nakon jutarnje mise i hodočasničkog blagoslova put Krasice, župe gdje je bl. Francesco bio na službi kada je podnio mučeništvo. Nakon tridesetak kilometara pješačenja zapadnim istarskim priobaljem, dijelom doline rijeke Mirne te uspinjanjem prema Krasici, hodočasnici će se u 18 sati pridružiti svim ostalim vjernicima na misnom slavlju u župnoj crkvi sv. Stjepana u 18 sati koju će predvoditi mons. Sergije Jelenić, kancelar biskupije.  

Druga će skupina hodočasnika u popodnevnim satima obaviti Molitveni hod „Posljednja staza bl. Bonifacia“, putem kojim je posljednjim za života prošao bl. Francesco, nakon što je tog 11. rujna 1946. otišao kod kolege svećenika na ispovijed i zajedničku molitvu. Molitveni hod započinje u 16 sati u župnoj crkvi u Grožnjanu krunicom, a pored spomenika na mjestu gdje je blaženik uhapšen biti će scenski pročitan ulomak iz Positio, zbirke dokumenta i svjedočanstava temeljem kojih je proglašen blaženim, te jedna njegova meditacija, uslijedit će Litanije bl. Francescu Bonifaciu. (G. Krizman)

U subotu, 4. rujna 2021., tradicionalno u tjednu prije blagdana Rođenja Blažene Djevice Marije, održano je Istarsko hodočašće na Trsat. Veliko mnoštvo vjernika, iz gotovo svih župa Porečke i Pulske biskupije, okupilo se u perivoju Trsatskoga svetišta, na svetoj misi koju je predvodio porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan uz koncelebraciju pedesetak svećenika. Hodočasnicima se je na početku obratio gvardijan svetišta o. Krunoslav Kocijan.

"Hrvatski Nazaret"

Mons. Milovan je na početku homilije podsjetio na davnu predaju prema kojoj je Nazaretska kućica, u kojoj je živjela Sveta obitelj Isusa, Marije i Josipa, 3 godine boravila na Trsatu prije nego je prenesena u Loreto, u Italiji. „Trsat nam tako na osobit način govori upravo o Svetoj obitelji nazaretskoj, koja nam je trajni uzor, ali govori nam i o našim obiteljima, za njih danas posebno molimo“, rekao je propovjednik  te je istaknuo poveznicu Trsatskoga svetišta kao „Hrvatskog Nazareta“ s ovogodišnjom Godinom obitelji koju je proglasio papa Franjo. Prisjetio se i riječi pape Ivana Pavla II. da „budućnost svijeta prolazi kroz obitelj i da je „obitelj jedno od najvećih dobara čovječanstva.“. „I Sin Božji je, postajući čovjekom, osjetio toplinu obitelji“ rekao je mons. Milovan te nastavio citiravši riječi pape Pavla VI., svojevremeno hodočasnika u Nazaretu, „Ovdje u Nazaretu shvaćamo način života u obitelji. Neka nas Nazaret podsjeti što je obitelj, što je zajedništvo ljubavi, njezina skromna i jednostavna ljepota, njezina sveta i nepovrediva osobina; neka nam pokaže kako je nježan i nezamjenjiv odgoj u obitelji, neka nas pouči svojoj naravnoj funkciji u društvenom poretku.“

 

„Oponašajući Svetu Obitelj možemo otkriti jedinstvenu odgojnu i obrazovnu ulogu obitelji. Odgoj je to koji znači iskrenu ljubav i povjerenje, ali uključuje i poticaje, zahtjeve i opomene djeci. U obitelji se može iskusiti sva ljepota zajedništva, posebno ako je ona uz ostalo i dom molitve, mjesto iskrene ljubavi, ako strpljivost i opraštanje nadvladaju naglost i tvrdoću, ako teškoće života podnosimo međusobnom povezanošću i oslanjanjem na Boga“, naglasio je mons. Milovan.

"Ne bojte se!"

Propovjednik je nadalje citirao dokumente Crkve koji obitelj nazivaju „Crkva u malom“ jer je ona prvo i najvažnije mjesto gdje se prenosi vjera. „Obitelj je i škola molitve i slavljenja Boga, mjesto najčišće ljubavi koja ne poznaje interesa, mjesto i škola zajedništva i služenja u ljubavi, čuvarica materinskog jezika, identiteta i kulture, ambijent gdje se začinje i rađa smislen i radostan osobni život te ambijent koji pomaže i ohrabruje odluke za buduće roditeljstvo i rađanje djece“, istaknuo je mons. Milovan. Upozorio je da se mladi danas boje braka, „današnja kultura rađa strah od konačnih odluka“, no, nastavio je, „papa Franjo potiče mlade da stupe u brak, on mladima četo ponavlja „Ne bojte se!“. U Svetome Pismu se čak 365 puta ponavlja riječ 'Ne bojte se, dakle za svaki dan u godini“, podsjetio je propovjednik.

Spomenuo je i ove godine ustanovljen Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba, „koji su dokaz kontinuiteta života, svjedoci prošlih vremena poveznica s predcima nositelji dragocjenog iskustva i mudrosti“.

„Obitelj je božanska ustanova, sam ju je Bog izmislio i stvorio. Ali baš tu temeljnu stanicu života Crkve i društva danas se tako često dovodi u pitanje te se relativizirao obiteljsko zajedništvo, bračnu ljubav i vjernost, nerazrješivost i svetost kršćanske ženidbe“, upozorio je mons. Milovan te napomenuo da je „na svima nama vjernicima danas velika odgovornost i poziv: ne dopustiti da egoizam, sebičnost, samodostatnosti tvrdoća srca, te pomodarstvo dovedu u pitanje naše ljudske i kršćanske vrednote.“

Obitelj -budućnost naroda

„Društvo i država koji ne znaju prepoznavati obitelj, utemeljenu na bračnom zajedništvu muža i žene, režu granu na kojoj počiva budućnost jednog naroda“, istaknuo je uz ostalo propovjednik te je još jednom naglasio da nam Sveta Obitelj te Majka Božja i sveti Josip u svojim roditeljskim ulogama trebaju biti uzor u našim obiteljskim odnosima.

Zaključio je potaknuvši sve na molitvu „danas ovdje u Trsatskom svetištu neka Marija Kraljica obitelji i sveti Josip pomognu svojim zagovorom sve naše obitelji, da bi ustrajale na putu vjere, nade, ljubavi, zajedništva te u našim sredinama promicale civilizaciju ljubavi i života.“

Po završetku misnoga slavlja hodočasnici su, predvođeni klerom, otišli se u crkvu pokloniti se liku Majke Božje Trsatske.

 25. jubilarno hodočašće pješice

I ove je godine skupina hrabrih krenula, po 25. put, pješice prema Trsatu. U četvrtak, 2. rujna 2021. nakon mise i hodočasničkog blagoslova u podne u samostanskoj crkvi pazinskog Franjevačkog samostana Marijina Pohođenja pedesetak hodočasnika pješaka krenulo je put Trsata kako bi za dva dana stigli propješačiti šezdesetak kilometara poljskih i brdskih staza. Prve večeri su prespavali u crkvi Gospe Karmelske u selu Opatija na Boljunskom području. Drugoga dana uspeli su se preko Učke gore, preko Poklóna, gdje su se kao i brojne generacije tijekom povijesti poklonili  Gospi Trsatskoj pri prvom pogledu na Rijeku i područje onkraj Učke. Druge večeri ugostila ih je Župa Matulji,  au subotu su se, nakon uspona Trsatskim stubama pridružili svim ostalim hodočasnicima na zajedničkom misnom slavlju. Hodočasnike pješake je i ove godine vodio vlč. Darko Zgrablić kojemu je ovo bilo 23. pješaćenje, a hodočasničko društvo mu je u znak zahvale, u prigodi ovogodišjeg jubilarnog hodočašća, poklonilo sat u obliku Istarskog poluotoka s označenom rutom hodočašća. 

(G. Krizman)

Danas je drugi dan Istarskog hodočašća na Trsat pješice.

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.