U četvrtak, 21. travnja u konferencijskoj dvorani pastoralnog centra župe sv. Jakova u Trstu predstavljena je druga knjiga Marija Ravalica o bl.Francescu Bonifaciju, pod naslovom "Don Francesco Bonifacio, duhovnik Katoličke akcije do mučeništva".

 

Skup je moderirao Giovanni Grandi, donedavni predsjednik Katoličke akcije Tršćanske nadbiskupije. Na početku se okupljenima, kao domaćin obratio don Roberto Rosa, župnik župe sv. Jakova, koji se prisjetio svojih sjećanja i prvih saznanja o don Francescu, kroz riječi don Piera, blaženikovog kolege  iz sjemeništa.

Gianguido Salvi, predsjednik Katoličke akcije Tršćanske nadbiskupije naglasio je važnu ulogu don Francesca u djelovanju Katoličke akcije na tim prostorima, što je, potom, migracijom stanovništva, značajno utjecalo na prisutnost tog pokreta i u Trstu.

O duhovnosti bl. Bonifacia govorio je don Antonio Bortuzzo, duhovnik tršćanske Katoličke akcije. On je svoja promišljanja o blaženiku potkrijepio zapisima iz njegovog duhovnog dnevnika i homilija,  te ih povezao s prikladnim biblijskim citatima.

O povijesnim okolnostima života i djelovanja don Francesca govorio je povjesničar Fabio Todero, stavivši naglasak na povijesna obrazloženja teških, tragičnih ratnih okolnosti u kojima je don Francesco djelovao.

 

Uslijedilo je svjedočanstvo Ede Dubaz, koja je bila članica ženskog ogranka Katoličke akcije u Krasici, tada naziva Villa Gardossi. Ženska sekcija nosila je ime Regina Pacis. Ona se napose prisjetila kako je don Francesco obilazio obitelji u njihovim domovima, u iskrenoj brizi za svakog člana povjerenog mu stada.

Okupljenima se kratko obratio i Giancarlo Ravalico, nećak blaženika, koji je na poseban način zahvalio Mariju Ravalicu na trudu koji ulaže u promicanje lika bl. Bonifacija.

 Na kraju je sam autor progovorio o knjizi objasnivši da je želio otrgnuti od zaborava sjećanje na osobu koja je ostavila tako dubok trag među svojim suvremenicima. Zatim je pojasnio razlog takvog naslova knjige; naime, i prema postulatoru kauze za beatifikaciju glavni je razlog njegovog ubojstva upravo činjenica da su mladi zbog njegovog djelovanja radije ulazili u Katoličku akciju nego u SKOJ. Pojasnio je i naslov dokumentarnog filma koji je privitak uz knjigu; naslov “Sempre sia lodato”, „Uvijeke hvaljen“, odgovor je na pozdrav “Sia lodato Gesù Cristo” (Hvaljen Isus) koji se je u to vrijeme uobičajeno upućivalo svećenicima.

Na kraju su okupljeni pogledali dokumentarni film “Sempre sia lodato”. Film, djelo režisera Giovannija Paonazza, donosi svjedočanstva suvremenika don Francesca, mahom djece koja su svoje djetinjstvo proživjela uz bogat župni pastoral don Francesca. O društveno-povijesnim okolnostima toga vremena u filmu govore dva povjesničara, Denis Visintin i Kristian Knez, predsjednik Društva za povijesna i zemljopisna istraživanja u Piranu.

 

 

 

Najave i obavijesti

Nema događanja

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.