Petak, 26 travnja, 2024
Novosti

Pula: Obredi Velikog petka

U pulskoj prvostolnici, Katedrali Uznesenja Marijina, Obrede velikog petka predvodio je porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša uz koncelebraciju generalnog vikara i katedralnog župnika mons. Vilima Grpca, rektora Misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“ u Sarajevu vlč. Michelea Capassa, katedralnog kapelana vlč. Roka Smokrovića, te kanonika pokorničara pulskog stolnog kaptola sv. Tome apostola preč. Željka Stavera.

U prigodnoj homiliji biskup Kutleša je, vjernicima koji su se na obredima Velikog petka u katedrali okupili u velikom broju, nastojao posvjestiti nekoliko temeljnih promišljanja o Isusovoj situaciji i Njegovom stavu neposredno prije Muke, te u toj perspektivi i pouku za naš život.

Znao je što ga čeka, Muka, križ i patnja, odlazak s ovoga svijeta kao običan čovjek, sa tek 33 godine,  i znao je da treba prihvatiti Božji plan, rekao je biskup i nastavio, i mi se često nalazimo u teškim životnim situacijama, osjetimo tjeskobu, a često nemamo rješenja, osjetimo da smo kušani, a od nikud pomoći.

Nadalje biskup je istaknuo Isusovu samoću, uzeo je tri učenika i otišao na Maslinsku goru da se pomoli, no, učenici su pozaspali. Vrlo često se događa da u teškim trenutcima ponestane podrške od onih koji su nam najbliži. Trebamo biti svjesni da kada dođe naš trenutak susreta sa Gospodinom od nikoga nećemo moći tražiti pomoć, pozvani smo dakle da uvijek imamo na pameti taj naš trenutak. Neka nam ovaj Veliki petak bude poticaj da možemo što lakše prihvatiti našu stvarnost, našu prolaznost, i da nam jedno Bog može dati pomoć.

Isus pokazuje veliko pouzdanje u Nebeskog Oca, i naziva ga Abba, Oče, riječju kako su se tada mala djeca obraćala ocu, upućuje poziv Ocu jer zna što ga čeka, i pouzdaje se u Oca jer zna da ga On neće ostaviti. I mi teško prihvaćamo patnju, no znamo da bez patnje ne možemo živjeti. U patnji se rađaju najveća djela, rađamo se i mi, i sve veliko u životu prolazi kroz jednu patnju.  Prihvaćajući taj princip života čovjek daleko lakše ima pouzdanja u Boga, naglasio je biskup.

Isus pokazuje veliku hrabrost, moli se u tišini i traži pomoć od Gospodina. I mi trebamo, po uzoru na Njega, u tišini ići u dubinu svoje duše i obraćati se Bogu jer jedini nas on može prihvatiti. Isus ustaje iz molitve i hrabro se suočava sa teškoćama i mukama koje ga očekuju. U molitvi čovjek kleči pred Bogom da bi moga stajati ustrajno pred ljudima, istaknuo je biskup. Neka ovaj Veliki petak bude poticaj za sve nas, i neka nam posvjesti da čovjek neke stvari u svome životu treba prihvatiti ma koliko bježao od njih, pa i ako su mu nejasne. Iako u daleko manjoj mjeri nego Isusa, ni nas patnja neće mimoići. Oni koji obećavaju život bez teškoća nas obmanjuju. Prihvatimo svoj križ jer jedino križ nas vodi u Nebo i u Vječnost, zaključio je biskup.

Obrede Velikog petka glazbeno su popratili članovi Katedralnog zbora i Vokalne skupine katedrale pod ravnanjem Elene Roce.  

Najave