Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
Novosti

Žminj: Proslava sv. Bartola

U obnovljenoj crkvici sv. Bartola održana su tri krštenja

Vjernici Žminja su blagdan svetog Bartola apostola,  24. kolovoza 2014. proslavili svečanim misnim slavljem u crkvici sv. Bartola, na zapadnom ulazu u mjesto, na lokalitetu Malinica. Tom je prigodom kršteno i troje djece: Gabriel, Matej i Adam, a župnik, vlč. Jordan Rovis,  je podsjetio i da je prošle godine, o istom blagdanu ovdje kršten mali Bartol. Župa Žminj, koja broji oko 2800 stanovnika, ove je godine imala 20 krštenja.

Župnik je zahvalio svima koji su doprinijeli projektu obnove te crkvice  jer, rekao je, crkva je ogledalo i slika župne zajednice.

Crkva sv. Bartola sagrađena je polovicom 16. stoljeća, a prva obnova bila je 1721. kada je napravljen drveni retabl za glavni oltar, djelo domaćeg autora. Na bočnom oltaru nalazi se retabl sv. Agate.

U prigodnoj homiliji župnik se osvrnuo na lik sv. Bartola, Natanaela, koji je, nakon prvotne nesigurnosti, zdušno prihvatio vjeru u Isusa Krista te za tu vjeru podnio i mučeništvo, poput  bl. Bulešića, čiji spomendan mučeništva danas slavimo, podsjetio je župnik.

Najave