Utorak, 21 svibnja, 2024
Novosti

Završeno osmo Biblijsko bdijenje

U pulskoj crkvi sv. Franje, misnim slavljem zahvale za primljene milosti, u petak, 22. svibnja, završeno je osmo Biblijsko bdijenje. Misno slavlje predvodio je vlč. Darko Zgrablić, a sve je zaključeno pojedinačnim blagoslovom vjernika sa Biblijom u ruci.

Na ovogodišnjem biblijskom bdijenju sudjelovalo je 207 čitača, koji su Sveto Pismo, od korica do korica, čitajući neprestance, uz jedini prekid za trajanja dnevne mise, pročitali za nepunih pet dana.

Tradicija održavanja biblijskog bdijenja u Puli započela je 2008. godine, po uzoru na bdijenje u Velikoj Gorici gdje je to započelo još davne 2001. godine.

Danonoćno čitanje Božje riječi svake godine okupi dvjestotinjak sudionika, od kojih svaki čita trideset minuta, a u crkvi se kroz vrijeme bdijenja, osim dežurnih koordinatora, često mogu vidjeti vjernici koji dođu neko vrijeme provesti u slušanju Božje riječi.

Prigoda je to kada mnogi vjernici, koji inače nisu čitači na misnim slavljima, imaju prigodu za ambonom proglašavati Božju riječ, a tijekom bdijenja se pročitaju i oni dijelovi Svetog Pisma, koji se uobičajeno ne nalaze u misnim čitanjima, naglašava koordinator i idejni pokretač bdijenja u Puli, Dino Bedrina. Osim toga, biblijsko bdijenje rezultira i povećanim interesom za Sveto Pismo, a zapisi u knjizi dojmova svjedoče o radosnim iskustvima susreta s Bogom kroz čitanje Njegove riječi, ističe Bedrina.

Na bdijenju su i ove godine sudjelovali vjernici iz svih sedam pulskih župa, ali i iz drugih, susjednih dekanata. Pulsko biblijsko bdijenje ima i ekumensko obilježje, naime, već više godina, sudjeluju i pojedini pripadnici Makedonske pravoslavne crkve, Srpske pravoslavne crkve i Baptističke crkve.  

 Danonoćno čitanje/proglašavanje Božje riječi, započelo je 17. a zaključeno je u petak, 22. svibnja, sv. misom zahvale  za primljene milosti koju je predvodio vlč. Darko Zgrablić. Predslavitelj je u prigodnoj homiliji govorio o potrebi slušanja Božje riječi, i za pravilan stav u molitvi pred Bogom potrebno je naučiti osluškivati što nam Bog ima za reći, za što je Biblijsko bdijenje izvrsna prigoda, naglasio je vlč. Zgrablić. Ulomke Biblije potrebno je iščitavati više puta, kako bi bolje primili pročitano, jer Bog želi da ta Ljubav iz Njegovih Riječ uđe u na si izazove odgovor. Zato je predivno vidjeti Bibliju stranica pohabanih od korištenja, istaknuo je propovjednik.

U prinosu darova, osim euharistijskih darova prinesena je Biblija te knjiga dojmova sudionika Biblijskog bdijenja.

Završne zahvale izrekao je koordinator Dino Bedrina, a svoje i pojedina svjedočanstva iz knjige dojmova pročitala ja Sanja Božac.

Sve je zaključeno blagoslovom vjernika sa Biblijom u ruci.

I ove je godine, kao i dosadašnjih, Biblijsko bdijenje imalo ekumenski karakter. Naime osim katolika u bdijenju su sudjelovali i pripadnici Makedonske pravoslavne crkve te Baptističke crkve.

Najave